Emineller Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aytek Çakmak, araştırmalara göre Türkiye'de toplumun yüzde 12’sinin engelli olduğunu, Karadeniz Bölgesi'nde bu oranın yüzde 14'e çıktığını söyledi. Türkiye'de halen 260 bin engellinin özel eğitim merkezlerinde eğitim gördüğünü belirten Op. Dr. Çakmak, Samsun’da 4 bin 497 engellinin özel eğitim merkezlerinden yararlandığını kaydetti.

Bedensel, zihinsel ve işitme engelliler ile otistik çocuklara devlet desteği ile eğitim verildiğini anlatan Op. Dr. Çakmak, "Engelli çocuk sahibi aileler, 'Niye benim başıma böyle bir şey geldi?' diyerek psikolojik bozukluk içine giriyor. Çevrelerinden çocuklarının durumunu saklıyorlar. Ailelerin bilinçlendirilip bu çocukların topluma kazandırılması lazım. 'Otizm Farkındalık Ayı' bunun için bir fırsattır. Çocukların bir takım tarama programlarıyla erken yaşta tespit edilip özel eğitim verilmesi gerekir. Özellikle otistik çocuklar için yaş çok önemli. Yaş ilerledikçe çocuğa verilen eğitimin faydası da azalıyor" dedi.

Araştırmalara göre, özel eğitim alması gereken otistik çocuk ve gençlerin sadece yüzde 15'inin merkezlere geldiğini söyleyen Op. Dr. Çakmak, "Bu öğrencileri eğitim kurumlarına kazandırabilirsek Türkiye’nin daha rahat bir geleceğe gideceğini düşünüyorum. Bu öğrencilerin tüm masraflarını devlet karşılıyor. Devlet engelli çocuklara eğitim verilmesi için ailelere maddi destek sağlıyor. Ayda 8-12 saat arasında eğitim veriliyor. Özellikle kendi öz bakımlarını yapmaları ve insanlarla iletişim kurmalarını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.



YK(İS/CK)