Özbozdağ, dünya genelinde özellikle ekonomik sıkıntılarla boğuşan ülkelerin turist sayılarını artırabilmek için fiyat düşürmenin ötesinde Avrupai standartlarda hizmet verdiklerini belirtti. "Artık turist hem ucuz ve hem de iyi bir tatil için kılı kırk yarıyor demek yerinde bir deyim olur" diyen Özbozdağ, turizmin fabrikalarının oteller olduğunun kesinlikle unutulmaması gerektiğini kaydetti. Yeni oteller yapılmasına karşı olmadığını, ancak "Yatakları yapmadan" önce zaafların giderilmesi gerektiğini ifade eden Özbozdağ, özellikle tesislerdeki yaşam standartının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Özbozdağ, şöyle dedi:

"Turizmde marka kalitesini yükseltmek zorundayız. Üretim kalitesi olmadan markalaşma olmaz. Bunun bir parçası da servis ve insan faktörü. Bunun için de müşteriyle birebir ilişki kuranlardan başlamalıyız. Servis anlayışımız hangi seviyede? Müşteriyi rahatsız etmeden, kazıklamadan hizmet verecek nitelikli personel yetiştiriyor muyuz? Bu soruların cevabı çok önemli. Marmaris’in personel açısından çok fakir olduğunu düşünüyorum. Ter kokan bir garsonun her şeyi bitirdiğini hele hele yıldızlı otellerde kaşık veya çatalı eliyle silip götüren garsonlara bile rastlanıldığını unutmamak gerekir. Otel beş yıldızlı ama çalışanı bir yıldızlı bile değilse o otel ne fayda sağlar ki? Bunun önüne geçmek de ucuz eleman çalıştırmamaktan geçer."

İngiliz turistlerde geçen yıl yaşanan kaybı da hatırlatan Özbozdağ, bu yıl benzer bir sıkıntı görülmemesi ve kayıpların enaz düzeye inmesi için çok dikkatli davranılması gerektiğini söyledi. Özbozdağ, şöyle konuştu:

"Ortadoğu bir kazan gibi kaynıyor. Suriye iç savaşın eşiğinde. Rusya’nın Suriye’de yatırımları var. İran, Irak ve diğerlerinin durumu ortada. Bu bölgelerden ne kadar turist çekebilirsiniz? Böyle bir sahada rakiplerinizle karşı koşuya başlamak çok zor. Öte yandan Hollandalı ve Belçikalı turistler Marmaris'i beğeniyor. Belçikalı turistler genelde yıldızlı otelleri severken, Hollandalılar ise butik ve apart otel gibi yerleri tercih eder. Benelüks pazarının çok önemli ve güçlü bir pazar olduğunu biliyoruz ve 2012’de öncelikli olarak bu pazarı koruyup geliştirmeliyiz. Bu geliştirme konusunda benim hiçbir şüphem yok. Yeter ki kalifiye elemanlarla yola çıkalım."



MS(İÖ/İD)