Bodrum 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına, 'Taksirle ölüme sebebiyet vermekle' suçlanan tutuksuz sanıklardan E.E., avukatı Erdin Bayram, yaşamını yitiren Soysal’ın ağabeyi Ahmet Kaan Soysal ve Kazakistan’da inşaat işçisi olan babası Ömür Soysal katıldı. Diğer sanık Y.T. ile tanık olarak çağrılan otel sahibi Mehmet Aydınlıoğlu ve otel yöneticileri ise duruşmaya gelmedi.

“GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİM”

Duruşmada, sanık E.E.’nin ifadesine başvuruldu. Kendisinin günah keçisi ilan edildiğini ileri süren E.E., “2005-2006 yılları arasında oteldeki ekipmanlardan ve mekanik donanımdan sorumlu olarak part-time danışmanlık yaptım. Lojmana döşenen ısıtma sistemi ve inşaatı ile ilgili bilgim yok. Lojman, 2008 yılında faaliyete geçti. Olay ise lojmanın faaliyete geçmesinden 2 yıl sonra meydana geldi. Bu nedenle, olayda hiçbir kusurum yokken suçlanmam anlamsız. Lojmanın inşaat ve iskan ruhsatı olduğundan dahi şüpheliyim. Bunlar araştırılmalı. Ayrıca, öğrendiğimiz kadarı ile ölüm olayının ardından ısıtma sistemini ilgili cihazlar sökülüp götürülmüş. Tüm bunlar benim bilgim ve ilgim dışında yapıldı. Beraatimi istiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti, tanık olarak dinlenmesi istenen otel sahibi Mehmet Aydınlıoğlu'nun ve yöneticilerin duruşmaya getirilmesi için ihzar müzekkeresi çıkarılmasına, lojmanın inşaat ve iskan ruhsatının olup olmadığının belediyeye sorulmasına ve olay yerinde keşif yapılmasına karar verip, duruşmayı erteledi.

TAZMİNAT DAVASI DA AÇMIŞ

Duruşma çıkışında bir açıklama yapan acılı baba Ömür Soysal, olayın üzerinden 2 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen davanın daha yeni açılabildiğini belirterek, “Başbakanımız Adana'ya geldiğinde eşim, oğlumuzun ölümü ile ilgili hala dava açılmadığını ve otopsi raporlarının hazırlanmadığını kendisine iletip, yardımcı olmasını istedi. Başbakanımızın talimatı ile otopsi raporunun hazırlanması hızlandırıldı. Kendisine teşekkür ediyorum. Raporda oğlumun ölümünün bacadan geçen borudan sızan karbonmonoksit gazından kaynaklandığı açıklandı. Kaldıkları lojmanın atındaki çamaşırhanenin de standartlara ve mevzuata uygun olmadan yapıldığı ortaya çıktı. Herkes suçu birbirinin üzerine atıyor. Oğlumun ölümüne neden olan otel yönetimi ve sahipleri hakkında 500 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası da açtım. Oğlumun ölümüne sebep olanlardan hesap sorulmasını istiyorum” dedi. Soysal, oğlun ölmeden bir gün önce arkadaşlarıyla çektirdiği fotoğrafı da gazetecilere gösterdi.

NELER YAŞANMIŞTI

Ceyhan Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri, 3 Mayıs 2010 tarihinde staj için Bodrum Gümbet’teki otele geldi. Otelin personel lojmanına yerleşen öğrenciler, daha sonra ilçeyi dolaşmaya çıktı. Öğrencilerden Muhammet İsa Soysal, yanındaki 10 arkadaşıyla birlikte bir restoranda yemek yedi, doğum gününü kutladı. Bu arada gruptan bazıları iddiaya göre, rakı da içti. Öğrenciler, saat 20.30’da otele geri döndü. Saat 03.00 sıralarında 11 öğrenci, mide bulantısı, kusma şikayetiyle Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Öğrencilerden Soysal’ın hastaneye geldiğinde öldüğü anlaşıldı. Diğer 10 öğrenci serum bağlanıp, tedaviye alındı. Doktorlar, alkol veya gıda zehirlenmesinden şüphelendiklerini söyledi. Soysal’ın cesedi otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Burada, otopsi için Soysal’dan ölüm sebebinin tespiti için doku va kan örneği alındı. Ön otopside Soysal’nın kanında alkole rastlanmadı. Amca Halil Soysal, olaydan sonra yaptığı açıklamada, öğrencilerin kaldığı lojmanın çok pis olduğunu belirtip, “Odada koku dikkati çekmiş. Kanal patlaması, kimyasal madde, gaz kaçağı veya temizlik maddesi olabilir. Cep telefonları ve cüzdanları çalınmasın diye kapı ve pencereleri kapatıp yatmışlar. Koku gelince de her tarafı açıp, havalandırmak istemişler. Felaket buradan kaynaklanıyor” iddasında bulunmuştu. Baba Ömür Soysal da benzer iddialarda bulunmuştu. İzmir Adli Tıp Kurumu’nun detaylı otopsi raporu, amca ve babanın iddialarını doğru çıkardı. Soysal'ın otopsi için vücudundan alınan parçaların patolojik incelemesi karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu öldüğünü ortaya çıkardı. İddiaya göre, otelin zemin katında kurulu ve sıcak su elde etmek için kullanılan mazotla çalışan kazanın tahliye baca borusundan Sosyal ve arkadaşlarının yattığı ikinci kattaki odanın içinden geçtiği ve üzerindeki delikten karbonmonoksit gazı sızdığı belirtildi. Delik olan boruya Soysal’ın yakın yatması nedeniyle de en çok onun etkilendiği vurgulandı.