2012-Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sorularına yönelik bazı internet sitelerinde yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirildi. ÖSYM Başkanlığınca yapılan açıklama şöyle: '7-8 Temmuz 2012 tarihlerinde 4 oturumda tamamlanacak olan 2012-KPSS Lisans Sınavının 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılan cumartesi sabah ve cumartesi öğleden sonra oturumları gerçekleştirilmiştir. ÖSYM’nin, sınav güvenliğine yönelik almış olduğu tedbirler sınavın iki oturumunda da uygulanmış ve oturumlar sorunsuz olarak tamamlanmıştır.

Sınavın Genel Kültür ve Genel Yetenek Testinin uygulandığı cumartesi sabah oturumuna 987 bin 352 aday, Eğitim Bilimleri Testinin uygulandığı öğleden sonra oturumuna ise 299 bin 709 aday katılmıştır. Sınavın uygulaması esnasında, sınava sahte belgelerle girmeye çalışan, kendi yerine başkasının sınava girmesini sağlamaya çalışan kişiler tespit edilmiş, güvenlik güçlerinin yardımı ile bu kişilerin girişimleri sonuçsuz bırakılmıştır. Bu kişilere yönelik emniyet güçlerince yapılan operasyonlarda bazı kişiler de gözaltına alınmıştır. Sınav binalarında görev alan tüm emniyet görevlileri ve diğer sınav görevlilerinin titiz çalışmaları ile sınav sorularının sınav başladıktan sonra sınava giren bazı adaylarca sınav binaları dışına çıkarılması eylemlerinin gerçekleşmesine izin verilmemiş, bu eylemlere girişenler binalardaki emniyet görevlilerine teslim edilmiştir. Bazı adayların bireysel kopya girişimleri de sınav görevlileri tarafından engellenmiştir.

Tüm bu eylemlerin sonuçsuz kalmasına rağmen, bazı internet sitelerinde sınav sorularına yönelik asılsız iddialar yer almaktadır. İddia edilen sorular incelendiğinde, kesinlikle ÖSYM’nin kullandığı görüntüde ve düzende olmadığı, imla kuralları, noktalama işaretleri, sorulardaki eksiklik ve benzeri diğer detayların soruların, sınava giren aday, adayların hafızasında tutarak bazı yayın organlarına kasıtlı olarak servis ettiği, sonradan zihinde tamamlanmış sorulardan oluştuğu görülmüştür. Kaldı ki; İddia edildiği gibi Eğitim Bilimleri Testinde Türkçe adlı bir bölüm bulunmamaktadır.

Sınavın güvenliğine gölge düşürmeye yönelik, ÖSYM’yi karalamayı amaçlayan bu haberler, kendileri için önemli bir sınava büyük emek harcayarak hazırlanan adayların ÖSYM’ye karşı güvenini zedeleme ve çalışanlarının emeklerine gölge düşürme amacındadır.

KPSS adaylarının sınava ve merkezimize güvenlerini sarsmaya yönelik bu tür uygulamalara adaylar itibar etmemelidir. Sınava girecek adayların, bu ve benzeri yanıltıcı durumlara itibar etmemeleri, merkezimize ve sınavın güvenirliğine inançlarını kaybetmeden sınavın diğer oturumlarına katılmaları önemle hatırlatılır. ÖSYM gerçekleştirdiği sınavların güvenliğini sağlamaya kararlıdır. Tüm sınavlarda olduğu kadar, bu sınava katılan adaylarımızın da eşit şartlarda yarışarak başarıya ulaşmalarını sağlamak merkezimizin en önemli görevidir.

Merkezimiz, bu önemli sınavda insanların duygularını sömürerek, böylesi bir yolla kazanç sağlamaya yönelen kişi ve kurumları şiddetle kınamaktadır. İlgililer hakkında savcılığa ivedilikle suç duyurusunda bulunulacak ve gereken yasal işlemler yapılacaktır. Bu nedenle bu türden yalan asılsız haberlere itibar edilmemesi önemle rica olunur. Adaylara ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.'



(GD/RT)