Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 8 yıl 4 aylık hapis cezasının Yargıtay 5'inci Dairesi tarafından onanmasının ardından Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’e destek artarken, bugüne kadar ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçınan Avukat Muhittin Üstündağ, yargı süreci hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Kasten yapılan birtakım haberlerin ve açıklamaların siyasetin kirli yüzüne hizmet ettiğini dile getiren Avukat Muhittin Üstündağ, Özgüven hakkında başlatılan itibarsızlaştırma kampanyasının sürmesi nedeniyle dava süreci hakkında ayrıntılı açıklama yapma zorunluluğu ortaya çıktığını ifade etti.

'HİÇBİR HİLELİ DAVRANIŞLARI YOK'

İhaleye fesat karıştırma suçunun oluşması için 'Hile' yapılması gerektiğini belirten Üstündağ, "Osman Özgüven ve arkadaşlarının ihalelerde hiçbir hileli davranışı bulunmamaktadır. Suçun bir diğer unsuru da yararlanma, yararlandırma ve kamuya zarar verilmesidir. Oysa her iki davada da bunlardan hiçbiri söz konusu değildir" diye konuştu. Eski ilçe garajı ihalesinde Özgüven ve arkadaşlarının 'Olmayan bir şirkete ihale yapmakla' suçlandıklarını ve bu yüzden ceza aldıklarını belirten Üstündağ şunları söyledi:

"Türk Ticaret Yasası’nın anonim şirketlerle ilgili 301'inçci maddesi, 'kuruluş aşamasındaki şirket namına yönetim kurulu başkanının yaptığı işler, kuruluştan itibaren 3 aylık sürede şirket tarafından kabul edilirse bu işlerden şirketin sorumlu olacağı' hükmünü içermektedir. Şirket ihaleden 14 gün sonra ilan ve tescil edilerek kurulmuş, yönetim kurulu da ihaleyi kabul etmiştir. Ortada olmayan bir şirket söz konusu değildir. Ancak yargılama sürecinde Özgüven ve arkadaşları lehine olan bu kanun maddesi yok sayılmış, ceza verilmiş, Özgüven ve arkadaşlarının yasal hakkı gasp edilmiştir."

'ARAÇ ALIMLARINI BELEDİYE ŞİRKETİ YAPTI'

Araç alımı ile ilgili ihalede ise söz konusu olan cenaze, et taşıma ve servis araçlarının yüzde 96’sının, Dikili Belediyesi’ne ait olan Dikili Jeotermal AŞ tarafından banka kredisi ile alındığını, araçların alındıkları günden itibaren belediye tarafından kiralandığını kaydeden Üstündağ şöyle devam etti:

"Araç alım ihalesine sadece Dikili Jeotermal AŞ katılmıştır. Yüzde 96’sı belediyeye ait olan şirket kamu kurumu niteliğinde sayılmalıdır. Şirketin prim borçları nedeniyle ihale yasaklısı olduğu, ihaleye alınmaması gerektiği ileri sürülerek ceza verilmiştir. Ancak kamu kurumu niteliğindeki şirketler hakkında ihale yasağı gerektiren koşul Özgüven ve arkadaşlarının lehine kullanılmamıştır."

ÖZGÜVEN YERİNE DURUŞMAYA GİRDİLER

Öte yandan Özgüven’e destek verenler, Dikili’de bugün görülen ve TEMA Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın da sanıkları arasında bulunduğu davayı Özgüven adına izledi. Duruşmayı izleyenler arasında Özgüven’in eşi Ayşe Özgüven, oğulları Utkan, Evren ve Barış, kardeşi Selim Özgüven’in yanı sıra Dikili Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Altıparmak, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri, Dikili CHP İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener, CHP Dikili İlçe Örgütü, Bergama Belediye Başkan Yardımcısı, Çandarlı CHP Belde yönetimi, bazı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar yer aldı.

VALİ KIRAÇ: GÖREVDEN EL ÇEKTİRME ONAYI GELMEDİ

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in görevden el çektirilmesiyle ilgili herhangi bir gelişmenin olmadığını söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Kıraç şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz 8 yıl 4 ay tutukluluk süresi var. Bu süre zarfında belediye hizmetlerinin yürütülebilmesi amacıyla başka birinin yerine gelmesi gerekiyor. Görevden el çektirilmesi ile ilgili bir görüş sorulmuştu, uygun görüş verdim. Hukuki inceleme neticesinde nasıl bir gelişme olur bilemem, henüz daha işlem gerçekleşmedi. Normal şartlarda hüküm giyen belediye başkanlarına hizmetlerin yürümesi açısından görevden el çektirilir, belediye meclisi kendi içinde yeniden birini başkan olarak seçer. Bakanlıktan görevden el çektirmeyle ilgili bir onay gelmedi, bu süreci işletiyoruz."

CUMARTESİ MİTİNG VAR

Dikili Belediye Başkanvekili Yusuf Altıparmak, Özgüven’e destek vermek amacıyla 24 Kasım Cumartesi Günü saat 13.00’te büyük bir miting hazırlığı içerisinde olduklarını dile getirdi. Altıparmak, "Cumartesi günü 10 arkadaşı ile beraber hiç hak etmeden aldığını düşündüğümüz cezaları protesto etmek için bir araya geliyoruz. Yapacağımız mitinge bugüne kadar Dikili Festivallerine katılmış, onun haksızlığa uğradığını düşünen tüm sanatçıları, siyasetçileri, akademisyenleri ve onun dostlarını bekliyoruz" diye konuştu. Osman Özgüven cezanın Yargıtay tarafından onaylandığının duyulmasının ardından yurtdışına çıkış yapmıştı.

TG(İÖ/COŞ)