Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun turizm potansiyelini değerlendiren Pervane, Türkiye’nin, Avrupa’da yaşanan ekonomik sıkıntı, Ortadoğu’da yaşanan karışıklık nedeniyle gerek yatırımcı, gerekse turizm açısından çekim merkezi haline geldiğini, ancak bunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yeterince yansımadığını söyledi.

Pervane, genelde Türkiye’nin, özelde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin her türlü turizm açısından önemli bir coğrafyada bulunduğunu, bunun sonucunda ise 2011 yılında Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısının 31 milyon 500 bini, turizm gelirinin ise 23 milyar doları aştığını belirterek şunları söyledi:

"Ne yazık ki, ülkenin Doğu ve Güneydoğu, bacasız fabrika olarak anılan turizmden yeterince pay alamamaktadır. Oysa, turizm sadece güneş kum ve deniz ibaret değildir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, insanlık tarihi açısından önemli bir merkezdir. Bölgenin tarihi geçmişi 11 bin 500 yılına kadar gitmektedir. Birçok medeniyetin başlangıç noktası bölgedir. En önemlisi de bölge 3 kutsal din açısından çok önemlidir. Yani bölge inanç ve kültür turizmi açısından çok önemli bir potansiyele sahiptir. Örneğin Diyarbakır, 28 medeniyete ev sahipliği yapmış, 7 peygamberin kabri, 3 peygamberin mekanının bulunduğu bir merkezdir. Bu durum bölgedeki her kent için geçerlidir. Dolayısıyla bölge Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler tarafından kutsal sayılmaktadır."

ÇATIŞMALAR İŞSİZLİĞİ KÖRÜKLÜYOR

OSGİAD Başkanı Pervane, bölgenin en önemli sorunlarının başında işsizliğin geldiğini, bunun aşılmasında turizmin lokomotif güç olabileceğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana uygulanan yanlış politikalar ve 30 yıldan bu yana devam eden çatışmalı ortamın kalıcı çözüme ulaştırılamaması sonucu, bölgede işsizlik en büyük sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunları samimi politikalarla aştığımız taktirde bölgenin turizm potansiyelini de harekete geçirmiş olacağız. Son yıllarda Ortadoğu’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında önemli artış görülmektedir. Bu turistlerin çoğu komşu ülkelerden gelmektedir. Bu turistler bölgemizde yabancılık çekmemektedir. Çünkü örf ve adetlerimiz birbirine çok benzerlik taşıyor. Ayrıca akrabalık bağlarımız da bulunmaktadır. Dolayısıyla Ortadoğu’dan gelecek turistlerle yatırım imkanı da ortaya çıkabilir. Bu hem turizm alanında, hem de yatırım alanında imkan oluşturabilir. Ayrıca istihdama da katkı sunar."

TURİZMDE TESTEK SAĞLANMALI

OSGİAD Başkanı Pervane, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin turizmden hak ettiği girdiyi sağlayabilmesi için, bu alanda bazı adımların atılması gerektiğini de kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikle çatışmalı sürecin sonlandırılması için bölgedeki operasyonların sonlandırılması, sorunun çözümü yasal ve anayasal güvence altına alınması gerekir. Yeterli sermayeye sahip olmayan bölgedeki müteşebbise teşvik sağlanmalı, altyapıya destek verilmeli. Turizm alanında kalifiye elemen yetiştirilmesi için çalışmalar yapılmalı. Bölge için samimi politikalar üretilmeli. Düzgün tanıtımlar yapılmalı. Tur operatörleri bölgeyi, turlarına alması ve geçiş sürecinde pozitif ayrımcılık yapmalı. Bölgedeki bazı havaalanları uluslararası statüye kavuşturulmalı ve en önemlisi de artık havaalanlarımıza savaş uçakları yerine, turist getiren uçaklar inmelidir."



RY(GG/COŞ)