Uluslararası çevre ve hayvan koruma örgütlerinin tepkisiyle Kaş'taki 'yunus parkı' Dolphin Park 2010 yılında kapatılmıştı. Parkın yunusları 'Misha' ile 'Tom' da Hisarönü'ne taşınmış ve rehabilitasyona alınmıştı. Dolphin Park'ın kapatılmasıyla sona eren yunus krizi, geçen yıl Bodrum Güvercinlik'te tutulan 'Ada', 'Doğa', 'West' ve 'Ada 1' adlı yunusların Kaş'a getirilmesiyle yeniden başladı. Küçük ve paslı bir deniz kafesinin içinde tutulan yunusların durumu, Türkiye'den sonra dünyada da yankı bulmaya başladı.

2010 yılının Oscar'lı 'Koy' (The Cove) belgeselinin yapımcısı, aktivist ve deniz memelileri uzmanı Ric O'Barry'nin, Türkiye'den 'Yunuslara Özgürlük Platformu' ile birlikte yunusların serbest bırakılması için hazırladığı dilekçeyi binlerce kişi imzaladı.

'KAŞ'TAKİ HAVUZLAR KAPATILSIN'

'Care 2 Petition Site' adlı web sitesi üzerinden imzaya açılan dilekçede, Türkiye'de deniz memelilerinin tutsak edildiği tüm tesislerin kapatılması isteniyor. Ekibi ile birlikte Türkiye'deki yunuslarla ilgili www.dolphinproject.org sitesinde blog hazırlayan Ric O'Barry şunları kaydetti:

"Başbakanlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yasadışı uygulamalara izin veren diğer tüm taraflar, Türkiye'deki ve dünyadaki binlerce insanın çağrısına artık kulak vermeliler ve gerekli hassasiyeti göstererek sorumluluklarını yerine getirmeliler. İlk adım, Kaş ve Bodrum'daki tutsak yunusları kurtarmak ve zaman kaybetmeden deniz memelilerini esir eden tüm yunus parklarının bir daha açılmamamak üzere kapatılmasını sağlamaktır. Son aşama da, gelecekte yunusların benzer veya aynı amaçlarla yakalanmasını önlemek ve yunusları koruma altına almak için uygun yasaların çıkarılmasını sağlamaktır. Bu tesisler, bir daha açılmamak üzere kapatılmalı, Yunuslar rehabilitasyona alınmalı ve ait oldukları doğal yaşam ortamlarına, denizlere geri bırakılmalıdır."

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Kampanyanın başlamasının ardından Kaş'taki sivil toplum kuruluşları, 4 yunusu tutsak eden kişi ve işletmeciler hakkında, Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası Bern Sözleşmesi ve Hayvanları Koruma Kanunu'nu ihlal ettikleri, sit alanına tesis kurdukları gerekçesiyle Kaş Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Yunuslara Özgürlük Platformu üyeleri yaptıkları açıklamada, tesisler kapatılmadığı takdirde ilgili bakanlıklar hakkında Avrupa Konseyi'ne şikayette bulunacaklarını belirtti. Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmeler gibi Bern Sözleşmesi'nin de Türkiye'de kanun hükmünde olduğunu belirten platform üyeleri, yapılan bu ihlallerin Türkiye'nin uluslararası düzeyde ceza almasına neden olabileceğini kaydetti.

Tesislerin kapatılmaması halinde platformun hazırladığı şikayet dilekçesinin, yurtiçi ve yurtdışından pek çok sivil toplum kuruluşu tarafından Avrupa Konseyi'ne gönderileceği bildirildi.