Ramazan ayını ilk iftarını Fatih'teki Oruç Baba Türbesi'nde açmak isteyenler türbeye akın etti. Saatler öncesinde türbe bahçesine gelen ziyaretçiler dua ederek iftar vaktinin gelmesini bekledi. Türbeye gelen vatandaşlar bir şişe sirke ve ellerindeki bir parça ekmekle iftar ettikten sonra Oruç Baba’nın ruhuna Fatiha okudu. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu vatandaşlar, oruçlarını inanışa göre Oruç Baba'nın yaptığı gibi sirke ve ekmekle açtı. Vatandaşlar daha sonra evlerinden getirdikleri yiyeceklerle iftar yaptı. İstek ve dileklerinin gerçekleşmesi için dua edip Kur'an-ı Kerim okuyan vatandaşlar, Oruç Baba Türbesindeki mezar taşına ellerini, anahtarlarını, çantalarını ve çeşitli eşyalarını sürerek dileklerde bulundular. Dileklerinin gerçekleşmesi için ve gerçekleşen dilekleri için ziyaretçiler birbirlerine sirke ve kesme şeker dağıttı. Ziyaretçiler iftardan sonra da türbe etrafında oturarak evden getirdikleri iftarlıkları yediler.

"ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İÇİN GELDİM"



Dört yıl önce Oruç Baba’ya geldiğini ve ev aldığını söyleyen Necla Bulhan "Erzurum’dan geliyorum. Dört yıl önce gelmiştim dilek diledim ev aldım. Şimdi de çocuk sahibi olmak istiyorum. Onun için geldim. Sirkemi suyumu hazırladım. Burada orucumu açacağım.İnşallah dileğimiz kabul olur." dedi.

"ORUÇ BABA KİMDİR"


Oruç Baba olarak anılan kişinin, eski zamanlarda yine aynı semtte yaşadığı, çok fakir olduğu halde orucunu tutup, iftarını da bir parça kuru ekmek ve sirkeyle açtığı rivayet ediliyor. Bir başka inanışa göre de Oruç Baba'nın 1453 yılında İstanbul kuşatmasında savaşan bir asker olduğu söyleniyor. Askerlere su ve yemek tedarik etmekle görevli olan Oruç Baba'nın, su kıtlığında bile askerlere su dağıtmayı sürdürdüğünde "baba" lakabı aldığına inanılıyor.