Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis ile Yunanistan'ın çeşitli kentlerinde yaşayan yaklaşık 130 Ortodoks, Kütahya'ya geldi. Gruptakiler, İstiklal Mahallesi'nde bulunan kendilerinin 'Agia Khurolum Bous' olarak adlandırdıkları Başmelek Kilisesi bahçesine kısmen yıkılmış olan duvardan atlayıp girdiler. Yaklaşık 90 yıldır kullanılmayan ve kaderine terk edilen kilisenin iç bölümünde hatıra fotoğrafı çektiren grup, daha sonra eski çan kulesinin de yer aldığı bahçede toplanarak, mumlar yaktı.

Babası Kütahya'dan Yunanistan'ın İskeçe kentine göç eden bir papaz eşliğinde gruba dua ettiren Elpidophoros Lambriniadis, kentten göç edenlerden bazılarının isimlerini okuyup tütsü yakmasının ardından yaptığı konuşmada, Rum asıllı Kütahyalıların çocukları ve torunlarıyla kiliseyi ziyaret etiklerini söyledi.

Kilisenin harabe olması nedeniyle duayı içeride değil kilise bahçesinde yapmayı uygun gördüklerini ifade eden Lambriniadis şöyle konuştu: "Bu ayin değildir. Ayinimizi yarın yapacağız. Otelin içinde olacak. Ancak ayini yapmadan önce buraya geldik. Bu günden atalarımızın ruhu için küçük bir dua okuduk. Buna bir mevlit diyebiliriz. Rum dedelerimizin ruhu için dua ettik. Kütahya'nın yetkilileri, bizim ziyaret edebilmemiz için bu mekanın bahçesini temizleyip hazırladı. Bize yardımcı olan Valilik, Belediye ve Emniyet Müdürlüğü'ne teşekkür ederiz."

Grup, Ortodoks geleneklerine göre yapılan tatlının ikram edilmesinin ardından kilise bahçesinden ayrıldı.



OK (EK/RT)