İzmir Üniversitesi Diplomasi Kulübü öğrencileri tarafından düzenlenen 1'inci Uluslararası İlişkiler Öğrenci Kongresi, çok sayıda üniversite ile konunun uzmanı siyasetçileri bir araya getirdi. 11 üniversitenin öğrencilerinin buluştuğu kongrede TBMM Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve CHP Genel başkanlığı gibi önemli görevlerinin ardından NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi görevini 2006 yılına kadar sürdüren Hikmet Çetin ve AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait açılış konuşması yaptı. Hikmet Çetin Filistin sorununa değindi, Irak, Afganistan, Suriye ve Irak’ta yaşananları gelişmeleri değerlendirdi. Ortadoğu’nun dünyanın sorunlu bölgelerinden biri olduğunu, bölgedeki barış ve istikrarın tüm dünya ve Türkiye için çok önemli olduğunu kaydeden Çetin, sorunların bölgedeki doğal kaynakların paylaşımı ve enerji güvenliği konusundan soyutlanmayacağını belirtti. Çetin, bölgenin en önemli sorununun Filistin-İsrail ihtilafı olduğunu ifade ederek, "Çözüm dört ana konuya bağlı; Filistin Devleti'nin sınırlarının belirlenmesi, güvenlik düzenlemesi, mülteci sorunu ve Kudüs’ün statüsü" dedi.

'IRAK'IN İŞGALİ BÜYÜK SORUNLAR GETİRDİ'

Ortadoğu’daki başka bir konunun da Irak olduğunu, ABD’nin Irak’ı işgalinin tüm bölgeye büyük sorunlar getirdiğini söyleyen Çetin şöyle konuştu:

"ABD'nin ayrılmasından sonra belirsizlik artarak sürüyor. Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması giderek güçleşmektedir. Türkiye taraf olma konumundan çıkmalı. İlerde sorunlara yol açabilir. Irak’ın geleceği belli değil, ama görünen o ki mezhepsel, etnik ve bölgesel bölünmeye doğru gidiyor. Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğünü büyük ülkelerle daha fazla temas ederek korumaya çalışmalıdır."

'SURİYE'DE İÇ SAVAŞ ÇIKMA OLASILIĞI VAR'

Çetin, Türkiye’nin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı ikna için yeterli sabrı göstermediğini düşündüğünü belirterek, “Suriye'de iç savaş çıkma olasılığı var. Bu savaş Sünni İslam ve Şii İslam arasında kavgaya dönüşebilir. Bu da en fazla Türkiye'yi etkileyecektir. O yüzden taraf durumuna gelmemeliyiz. Esad’ın tüm bunlardan sonra kalması zor ama, onların da içinde olacağı bir çözüm olmalı, uzlaşma sağlanmalı" diye konuştu.

Arap Baharı iyimserliğinden sonra Ortadoğu'da soğuk savaş rüzgarlarının esmeye başladığına değinen Çetin, gençlerin daha iyi yaşam istediğini, ancak olaylardan bu yana Tunus, Mısır, Libya ve Yemen’deki gelişmelere bakıldığında bunun gerçekleşmesinin zor olduğunun göründüğünü ifade etti.

AK PARTİLİ SAİT: ESKİ DIŞ POLİTİKANIN DIŞINA ÇIKIYORUZ

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ise Türkiye'nin konumu itibariyle stratejik öneme sahip olduğunu, bu sebeple klasik bir dış politika anlayışı yürütemeyeceğini söyledi. Türkiye'nin Müslüman topluluklarla komşu olduğunu kaydeden Sait, "Suriye’de yönetim vatandaşlarını katlediyor. Buna sessiz kalalım denemez. AK Parti hükümeti olarak eski dış politikanın dışına çıkıyoruz. İnsani değerleri de gözetiyoruz. Suriye’deki olaylara Türkiye’nin tepkisiz kalması beklenemez" dedi.

Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Tekir de konuklara teşekkür edip plaket verdi.



İÖ(İÖ/COŞ)