ABD’nin önde gelen “neocon” düşünürlerinden, Bush döneminde Pentagon’da Ortadoğu danışmanlığı da yapmış ve bölgeyi yakından tanıyan Michael Rubin, Türkiye’de askeri darbe olasılığının yüksek olduğunu savundu. Amerikan Girişim Enstitüsü (American Enterprise Institute) sitesinde yayımlanan yazısında, Türkiye’deki durumun acınacak halde olduğunu, işlerin giderek daha kötüye gittiğini dile getiren Rubin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da kontrolden çıktığını sıraladı.

“Muhalifleri hapse atıyor, basına baskı yapıyor ve ‘deli sultan’ hızıyla saraylar inşa ediyor” yorumunu yapan Rubin, Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’ni feshetmekle tehdit ettiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Onun ani duygusal patlamaları Türkiye içinde olduğu kadar dışında da şaşkınlık yaratıyor. Hatta iktidardaki partinin üyeleri bile onun artan paranoyası hakkında fısıldaşıyor.”

Tek adamlığı tartışılmıyor

“Erdoğan’ın Türkiye’yi uçurumun eşiğine getirdiğinin Türk askerleri de farkında” diyen Rubini, şöyle devam etti: “Eğer Türk askerleri, Erdoğan’ı devirerek yakın çevresini hapse atmayı düşünürse yanına kâr mı kalacak? Bunu onaylamak açısından değil ama mantıksal analiz açısından evet. Obama yönetiminin, ABD başkanlık seçimleri döneminde olası darbe liderlerini eleştirmenin ötesine geçeceği şüpheli, özellikle de bu liderler derhal ülkede demokrasiyi onarmaya yönelik yol haritası açıklarsa. Hem Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye duyulan sempatiyi de toplayamaz. Mursi devrildiğinde kendisinin demokrasiye bağlılığı hâlâ tartışma konusuydu ama Türkiye’nin tek adamıyla ilgili tartışılabilir yan da yok. ABD darbeyi lafta eleştirir ama yeni rejimle birlikte çalışır.”

Gazeteciler bırakılırsa

“Darbe liderlerinin Avrupalı ve Amerikalı gazeteciler, insan hakları örgütleri, sivil toplum örgütlerinin eleştirilerini gözaltındaki tüm gazeteci, akademisyenleri derhal serbest bırakarak, el konulmuş gazete ve TV kanallarını gerçek sahiplerine iade ederek susturabilir” diyen Türkiye uzmanı, yeni liderliğin içten biçimde Kürtleri muhatap alması halinde Kürtlerin de desteğini kazanacağı tahmininde bulundu.

Rubini, “Amerikan ve Avrupa kamuoyunun Erdoğan, oğlu, damadı, Egemen Bağış ve Cüneyd Zapsu gibi adamlarının idam edilmesine sempatik bakmayacağını, ama yolsuzluktan yargılanıp uzun süre hapis yatmalarını kabul edeceğinden” söz etti. (Cumhuriyet)