Uşak’ın Banaz ilçesi yakınlarındaki ormanlık alanda oluşturulacak bir hektarlık saha içerisine kurulacak gözlem istasyonu için Murat Dağı eteklerinde çalışmalarına başlayan ekip, 16x16 kilometrelik aralıklarla tesis edilen birinci ve ikinci seviye sahalarda, ülke çapında izleme gözlem noktası ve yoğun izleme noktası oluşturacak. Türkiye’nin bütün ormanlarının sağlık ve kirlilik haritasının çıkarılacağı çalışma kapsamında, gözlem istasyonunun kurulacağı yerin tespit çalışmalarına başlayan ekip, alan tespiti sonrasında işaretleme çalışmaları ve cihazların kurulumunu gerçekleştirecek. Kurulacak gözlem istasyonundan alınacak veriler ise İzmir’de bulunan laboratuvarda değerlendirmeye alınacak.

KİRLİLİĞİN ORMANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BELİRLENECEK

Tüm dünyada uygulanan ICP Forests Projesi hakkında bilgi veren Orman Bakanlığı Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Baş Mühendisi Dr. Mustafa Zengin, amaçlarının atmosferik kirliliğin ormanlar üzerindeki etkisini belirlemek olduğunu söyledi. Karaçam alanında saha çalışması yaptıklarını kaydeden Zengin, “Buradaki çalışma alanımız bir hektarlık alanı kapsıyor. Rejitasyon, ivme ve çökelme ölçümü yapılarak topraklar incelenecek. Dolayısı ile atmosferik kirliliğin detaylı olarak buradaki etkisi araştırılacak. Ağaç sağlığını etkileyen zarar faktörlerinin gözle görülebilir etkilerine ait parametreler toplanarak, İzmir’de bulunan laboratuvarımıza gönderilecek” dedi.

PROGRAM 41 ÜLKEDE UYGULANIYOR 

Atmosferden gelen kirliliğin görünen kirlilik olmadığını ifade eden Zengin, “Sanayinin oluşturduğu kirlilik belirli bir zamandan sonra ortaya çıkıyor. Bu nedenle Türkiye’nin bütün ormanlarında sağlık ve kirlilik haritası oluşturuyoruz. Oluşturulacak gözlem alanlarında ormanlardaki ağaç sağlığı mercek altına alınacak. Şu anda 41 ülkede uygulanan program uzun süreli bir çalışma olacak. Bu gözlem alanında çeşitli cihazlar ile gözlem yapılarak alınan veriler laboratuvar ortamında değerlendirilecek. Çalışmalarımız neticesinde Türkiye’de bulunan ormanlarımızın haritası ortaya çıkarılacak” diye konuştu.



YK(İÖ/AK)