Üzümlü Beldesi'nde ormanlık alanlarda yetişen kuzugöbeği mantarı bulmak için, vatandaşlar gruplar halinde çalışmaya başladı. Nisan yağmurlarıyla birlikte doğada bolca görülen mantardan toplamak için turistler de köylülerle ormana gitti. Kuzugöbeği bulmakta deneyimli 63 yaşındaki Süleyman Çatal'ın yol göstericiliğinde Çotak mevkiinde ormanlık alanda onlarca turist, ellerinde sepet, sırtlarında çantalarıyla mantar aradı. Mantar toplamaya katılanlar, önce kuzugöbeğinin bulunabileceği bölgeler hakkında bilgi aldı. Ellerindeki küçük sepetlerle ormanlık alana dağılan mantar toplayıcıları, ağaç dipleri, taş kovukları ve nemli yerlerde mantar aradı. Yetiştiği bölgenin renklerine uyum sağlayan kuzugöbeğini görmekte zorlanan turistler, tüm çabalarına rağmen mantar bulamadı. Yaklaşık 3 saat süren aramalara rağmen sepetlerine bir tek mantar koyamayan turistlerin imdadına işin uzmanı köylüler koştu. Köylü kadınların kuzugöbeği mantarının toplu yetiştiği bir alanı keşfetmesiyle hasat başladı.

KUZUGÖBEĞİ KÖKÜNDEN KOPARILMAMALI

Süleyman Çatal’ın uyarılarıyla kuzugöbeği kökü toprakta kalacak şekilde bıçakla kesildi. Mantar popülasyonunun devamı için bıçak kullanmanın şart olduğunu belirten Çatal, kuzugöbeğinin kökünden koparılması durumunda aynı yerde bir daha yetişmeyeceğini ve giderek yok olacağını söyledi. Kuzugöbeğinin yağmura bağlı olarak yetiştiğini belirten Çatal, bu yıl nisan yağmurlarının geç yağmasından dolayı kuzugöbeğinin de az olduğunu vurguladı.

Kuzugöbeği bulmanın keyfini yaşayanlardan Mehmet Dönmez, çok sevinçli ve mutlu olduğunu söyledi. Kuzugöbeği mantarı bulmanın çok zor olduğunu kaydeden Dönmez, "Tamamen konsantre olmanız gerekiyor. Kendisini korumak için doğaya renk olarak uyum sağlamış. Desenleri bile yöreyle uyumlu. Bu yüzden çok küçük bir alana bile çok dikkatli bakmadığınız takdirde göremiyorsunuz" dedi.

Mantar toplamaya çıkan Kanadalı Madeleine Pelletier de, "Çok güzel zaman geçirdim. Doğa harika. Ancak katıldığım bu avda hiç mantar bulamadım. Tek kötü yanı o oldu" diye konuştu.

Tuba Tunç ise "Bugün çok aramamıza rağmen kuzugöbeği bulamadık. Ama iyi ki köylüler var, onlar bize bulmuş. Tattık, gerçekten harika bir lezzet" dedi.

KİLOSU 80 LİRADAN SATILIYOR

Son yıllarda bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı olan kuzugöbeği mantarı Fethiye'de kilogramı 80 liradan satılıyor. Yağmurların durumuna göre bu fiyat yukarı ya da aşağı yönlü değişirken kuzugöbeği zengin mutlaklarında vazgeçilmez bir lezzet olarak kendine yer buluyor.

KUZUGÖBEĞİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Şapkası çok değişken büyüklükte olup, genelllikle 4-8 santimetre yükseklikte ve 4-6 santimetre çapındadır. Şekil bakımından kabaca yumurta gibidir, düzensiz, boyuna yönde düzgün bir sıra oluşturmayan, yuvarlak, biraz uzunca veya köşeli olabilen oldukça geniş, derin olmayan oyukları vardır, oyukların kenarı dolambaçlı sırtlarla ağ gibi görünür, çukur kısımları kırmızımsı sarı renkte, damar gibi çıkıntılar daha sarımtırak, bazen pembe veya kırmızılı zeytin rengindedir. Şapkanın dip kısmı sapa dik olarak oturur. Boyu 3-6, eni 1-3 santimetre arasında değişir ve silindir şeklindedir. İçi boştur, fakat düzenli bir boşluk göstermeyip, dibinde daha genişler. Dış kısmı buruşuklu ve uzunluğuna oluklu, yukarı tarafında az olarak kepeklidir. Rengi kirli beyaz, sarımtırak, yaşlanma ile kahverengimsidir. Nisan ayında, orman açıklıklarında, yol ve akarsu kenarlarında, akçaağaç, fındık, kayın, karaağaç ve dişbudak ağaçlarının altında tek tek bulunur.

FRANSIZ MUTFAĞINDA KULLANILIYOR

Mum kıvamında, gevrek ve kırmızımtırak sarı renktedir. Hoş bir tada ve kokuya sahiptir. Çok lezzetli bir mantardır, yavaş pişirildiği zaman çok lezzetli olur. Pişirilmeden önce çok iyi temizlenmelidir. Bir oturuşta çok fazla yenilmemelidir. Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemelidir. Fransız mutfağının önemli bir öğesi olan kuzugöbeği mantarı ekonomik değeri olan ve pek çok gurme tarafından tercih edilen lezzetli bir türdür.



ET(SU/CK)