Yenifoça Kızıldağ mevkisindeki ormanlık alanda 7 Eylül 2011'de yangın çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 1 uçak, 2 helikopter, 10 arazöz ve 50 orman işçisinin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Yangında 3 hektar kızılçam ormanı kül oldu. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri yangının kundaklama sonucu çıkmış olabileceği ihtimaline karşı araştırma yaparken, beldedeki bir giyim mağazasından tişört satın alıp kıyafet değiştiren M.S. (21) ile H.K.'yi (24), gözaltına aldı. Zanlıların ayakkabı ve çoraplarında yanmış yapraklar ve otlara rastlandı.

Zanlıların emniyetteki sorgularında, Hakkari'den iş aramak amacıyla geldikleri İzmir'de bir yakınlarının evinde kaldıklarını, gezmek için gittikleri Yenifoça'nın Kızıldağ mevkisinde ormanlık alanda içtikleri sigarayı yere atınca yangın çıktığını, bilerek ve isteyerek yangın çıkarmadıklarını belirti. Zanlılardan M.S.'nin bir internet sitesinde ise terör örgütü paylaşımları dikkat çekti. Zanlılar, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde yapılan işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. İki zanlı mahkemece tutuklandı.

İzmir'de tutuklu olarak yargılandıkları Ağır Ceza Mahkemesi'nde son kez hakim önüne çıkan M.S. ve H.K., suçlamaları kabul etmeyip, hiç bir örgüte üye olmadıklarını söyledi. Mahkeme yargılama sonunda, H.K. ve M.S'yi 'Orman yakmak suretiyle devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işledikleri' gerekçesiyle 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanıklar H.K. ve M.S.'yi ayrıca 'Devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulan PKK terör Örgütünün faaliyeti çerçevesinde, devlet ormanını yakmak' suçundan 'müebbet hapis' ve bin gün adli para cezasına çarptırdı. Makeme, sanıklara hiç bir indirim maddesi uygulamadı. Karar sonrası sanıklar ve yakınları sinir krizi geçirdi. Sanıkların avukatı kararı temyiz edeceğini belirtti.



BK(İÖ/AAA)