Geçen 14 Ağustos’ta, Yeni Foça Gözde Kent Sitesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın, itfaiyenin müdahalesiyle güçlükle söndürüldü. Yangında, 4 hektar kızılçam ormanı kül olurken, polisi arayanlar, sırtlarında çanta bulunan 3 kişinin bölgeden koşarak ayrıldığını bildirdi. İlçenin tüm yollarını kesen polis, sırt çantası bulunan, çoraplarına çalı ve ot yapışan Seyfettin Turan, Ferhat Yaşar ve M.Ö.'yü yakaladı. İncelemede, sırt çantasında örgütsel dokümanlar, çakmak, kağıt ve naylon parçaları ele geçirildi. İşlemlerinin ardından Adliye’ye sevk edilen 3 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, yaşı büyük olan iki sanığın dosyasını ayırıp, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikişer kez ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanmaları için dava açtı. Cumhuriyet Savcısı, iddianamesinde, sanıkların üçünün de olayın görgü tanıkları tarafından yangının çıktığı ormanlık alandan kaçarken görüldüklerini ve teşhis edildiklerini vurguladı. Sanıkların dava dosyasına, çoraplarına bulaşan çalı, ot parçalarını gösteren fotoğraflar da delil olarak konuldu.

Cumhuriyet Savcısı, yaşı küçük olan M.Ö. hakkında, 24 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması için İzmir Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı dava açtı.

İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, tutuklu yargılanan sanıklar Seyfettin Turan ve Ferhat Yaşar ile avukatları katıldı. Müzisyenlik yaptıklarını söyleyen 2 sanık da suçlamaları kabul etmedi, hiçbir örgüte üye olmadıklarını söyledi.

Yaşar, "Hakkari’de oturuyorum. Arkadaşlarımla İzmir’e geldik. Otogarda bir otobüs şoförüne nerede denize girebileceğimizi sorduk. Çeşme plajlarının paralı, Foça’nın ise parasız olduğunu söyledi. Çankaya semtinde bir otele gidip yerleştik. Ardından otobüse binip Foça’ya gittik. Otobüsten deniz kıyısında indik. Sahilde fotoğraf çektirdik. Villaların bulunduğu bölgede dolaşırken, polis gelip bizi yakaladı. Sırt çantasını da Van’dayken ihtiyacımız olur diye aldık. İçindeki gazete parçaları ve naylon poşetler, aldığımızda vardı. İçine hiçbir eşya koymadık. Kurumuş ot ve çalılar da köpekten kaçarken bulaştı. Herhangi bir örgüte üye değilim. Abdullah Öcalan ve PKK’nın haberlerini gazete ve televizyonlardan okuyup izliyorum" dedi. Diğer sanık da aynı yönde ifade verdi.

Yargılma sonunda 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanıklar Seyfettin Turan ve Ferhat Yaşar'ı, 'vahim eylem niteliğinde olan orman yakmak suçunu işlemek suretiyle, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet iradesinden ayırmaya çalışmak'tan, ayrı ayrı ömür boyu, 'devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulan PKK terör örgütü adına devlet ormanını yakmak' suçundan da 25'er yıl hapis ve 16 bin 660'şar TL adli para cezasına çarptırdı.

Aynı olayda yakalanıp tutuklanan ve yaşı küçük olduğu için Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 17 yaşındaki M.Ö., hakkında, 24 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava ise henüz sonuçlamadı.

İKİ SANIK DAHA CEZA ALMIŞTI

Foça İlçesi Kızıldağ mevkisinde 7 Eylül 2011'de PKK terör örgütü adına çıkardıkları yangın sonucu 3 dönümlük ormanlık alanın yanmasına neden oldukları iddiasıyla yargılanan 21 yaşındaki Müslüm Sarıtaş ve 24 yaşındaki Harun Kırmızıtaş, tutuklu olarak yargılandıkları 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçtiğimiz günlerde, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.



BK(İÖ/SS)