Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Bodrum’da düzenlenen 'Uluslararası Kriterlere Uygun ve Sürdürülebilir Orman Projeleri' kapsamında yer alan 'Orman Yönetim Sertifikasyonu' eğitimlerinin son gününde, Bodrum’un Pınarlıbelen Köyü Gelinkaşı Ormanlık Alanı’ndaki ağaçlar kesildi.

İstanbul Üniversitesi İş Bilgisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Osman Engür tarafından verilen eğitimlerin tatbikat bölümüne Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Milas Orman İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu 120 kesim işçisi, kesim operatörleri ve Muğla’daki 12 işletmenin şefleri katıldı. Yrd.Doç.Dr. Engür’den 1 hafta süreyle 'Kesim öncesi', 'Kesim sırası' ve 'Kesim sonrası' uyulması gereken standartlar ve kurallar hakkında teorik bilgileri aldıktan sonra, kasklarını ve uluslararası kriterlere uygun kesim kıyafetlerini ilk kez giyen işçiler, ormanlık alanda tatbikata geçti.

Kesim operatörlerinin kesilecek ağaçların devrilme yönünü belirlemesinin ardından yüzyıllık ve metrelerce yükseklikdeki dev çam ağaçlarının, elektrikli testerelerle kesilmesine başlandı. İşçiler 30 saniye gibi kısa sürede kestikleri ağaçları hedef bayraklarının üzerine devirmeyi başardı.

Yrd.Doç.Dr. Engür, uluslararası kriterlere uygun yapılan kesimlerin başta insan yaşamı olmak üzere, ormanları, çevredeki tüm endemik türleri ve biyolojik çeşitliliği koruduğunu vurguladı. Zamanı gelen ağaçları keserek hem ülke ekonomisine hem de doğaya katkıda bulunduklarını belirten Yrd.Doç.Dr. Engür, “Mayıs ayında tüm orman işçilerimiz söz konusu uluslararası sertifikayı almaya hak kazanmış olacak. Bugün ve eğitimler süresince ormancılarımızın gösterdiği başarı uluslararası standartların çok üzerinde” dedi.

Muğla Bölge Müdürü Ali Yıldırım da yılda yaklaşık 1 milyon metreküp ağaç kesilerek ülkeye milyonlarca liralık ekonomik gelir kazandırıldığını söyledi.



YA(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)