Çankırı TCDD bahçesinde, yaklaşık bir ay süren heykel sempozyumu ve Orhun Yazıtları'nın 8 ayrı Türk cumhuriyetindeki eserlerinden örneklerin yapıldığı tuz heykel çalışması sergisi düzenlenen bir kokteyle sona erdi. Kapanış kokteyline, Vali Vekili Fatih Yılmaz, AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali İbrahim Savaş, Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Şakir Uslu ile Türk cumhuriyetlerinden gelen yetkililer ve sanatseverler katıldı. Sempozyumun kapanış kokteylinde ilk konuşmayı Belediye Başkanı İrfan Dinç yaptı. Dinç, şöyle dedi:

"Taşlar üzerine yazılmış ilk Türk tarihi, devlet ve milletin karşılıklı iletişimi, yüksek Türk kültürünün en büyük vesikası, Türk gururunun ilahi yüksekliği Orhun Abideleri’nin, Çankırımızın çok büyük değeri olan kaya tuzuna işlenmesi en büyük hayallerimdendi. Burada bir aylık çalışmanın ürünleri olan çok ciddi bir altyapı var. Tuz kütlelerinin yapım aşamasına hazırlanması bile sadece üç ay sürdü. Heykeltıraşlarımız birikimlerini kütlelere işlemek için canla başla çalıştılar. Bu çalışmayı, bu noktaya getiren herkesi kutluyorum."

Belediye Mehter Takımı’nın gösterisi ile renklenen kokteyl, protokol konuşmaları ile devam etti. Heykeltıraşlara plaket verilirken, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da "Kardeşim" dediği Başkan Dinç’e ülkelerinin milli kıyafetini hediye etti.

Program, heykeltıraşların yaptıkları eserleri sergilemeleri ve yapılan ikram ile sona erdi. Çankırı’nın kaya tuzunda yeniden canlanan Orhun Anıtları, protokol ve sanatseverler tarafından beğenildi.



EY(ÜK/İD)