"İstifa kişisel bir iştir" diyen Özel "Ahmet, Mehmet istedi diye istifa etmem. Ben buraya elimi taşın altına sokarak geldim. Çok zor bir dönemde geldim. TSK her türlü siyasi akımdan uzak durmalıdır. Silahlı kuvvetlerde zaafiyet olursa bu durum Türkiye'nin bekasını etkiler." dedi.
Org. Necdet Özel, Çin 'den füze alımına da değinirken bu konuda Washington'un bir rahatsızlık bildirmediğini dile getirdi.

Özel, "ABD'den bize rahatsızlık bildirilmedi. NATO'ya uyumlu olup olmadığı açıklamasını Başbakan veya Murat Bayar yaptı" dedi.

Necdet Özel, "Rus uçakları hava sahamızı ihlal etmedi, F-16'ları tedbir amacıyla kaldırıyoruz. Zaten biz ihlal olduğunda açıklıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Balyoz açıklaması

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, bir hafta önce Balyoz davasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak "Balyoz davası kararı sonrası tahliye edilen arkadaşlarımın çoğunluğunun Kara Kuvvetleri Komutanlığı mensubu olduğu ifade edilerek TSK içinde ayrımcılık yapma, nifak sokma ve huzur bozmaya yönelik girişimleri kınıyorum" demişti.

Balyoz davasının ana hatları

Dava, 20 Ocak 2010’da Taraf gazetesinin bir haberiyle gündeme gelmişti.
Haberde İstanbul'da iki camiye bombalı saldırı düzenlenmesi ve Yunanistan'ın bir Türk uçağını düşürmekle suçlanmasının planlandığı ileri sürülüyordu.

İlk duruşma 16 Aralık 2010'da yapıldı.

250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı dava bir buçuk yıldan fazla sürdü.

Temyiz duruşmasında 361 sanıktan 237'sinin cezaları onandı. 36 sanık beraat etti. 88 sanık hakkında verilen kararlar bozuldu.Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a verilen 20 yıl hapis cezaları onandı.


MHP Milletvekili Engin Alan hakkındaki 18 yıl hapis kararının kesinleşmesiyle birlikte milletvekilliği de hukuken düştü. Özel, açıklamasında neden konuşmuyor şeklindeki eleştirilerle ilgili olarak da genelkurmay başkanı olarak görev ve yetkilerinin yasalarla belirlendiğini, TSK'nın komutanı ve bir kamu görevlisi olduğunu ifade ederken, "kamu görevlisinin, konuşacağı konuyla ilgili, yeri, zamanı ve muhataplarını doğru analiz etmesi gerektiğini" bildirmişti.


Bu nedenle mümkün oldukça konuşmamaya ve gündemde olmamaya gayret sarfettiğini, TSK ile ilgili haberlerin de internet ortamında kamuoyuyla paylaşılmasını yeterli gördüğünü ifade eden Özel, "Son Balyoz temyiz kararından sonra da bazı sanık ve yakınları tarafından konuşmamam konusunda yoğun eleştiriler olduğunu gördüm. Kurumsal kimliğim nedeniyle, yargıya intikal etmiş konularla yargı kararları üzerine yorum ve değerlendirme yapma hakkına sahip olmadığımı ve düşüncelerimi basın yolu ile kamuoyu ile paylaşmayı doğru bulmadığımı düşünüyorum. Ancak, bireysel olarak düşüncelerimi ilgililerle serbestçe paylaştığımın da bilinmesinde yarar görmekteyim" değerlendirmesinde bulunmuştu.

'Tutuklanmayan tek komutan'

Necdet Özel'in Balyoz davasıyla ilgili sözlerine, Balyoz mahkumiyeti Yargıtayca onaylanan Sincan Cezaevi'ndeki MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'dan sert yanıt gelmişti.

Alan, "Balyoz'un bir kelimesi doğruysa 100 yıl yemeye razıyım, dinimden milliyetimden vazgeçmeye hazırım. 237 tane Türk subayını koyun gibi boğazladılar. O dönem Harp Akademileri'nde görev yapan herkes tutuklandı, Deniz Harp Akademisi, Hava Harp Akademisi komutanları, yardımcıları, kurmay başkanları hepsi tutuklandı bir tek Kara Harp Akademisi Komutanı dışarıda kaldı. O komutan Orgeneral Necdet Özel'dir" demişti.

Balyoz kararları

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ekim ayının ilk haftası "Balyoz Planı Davası'na ilişkin kararını açıklarken, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 361 sanıktan 237'sinin cezalarının "düzeltilerek onanmasına"
karar verdi. .



Cezası onanan kişiler arasında MHP Milletvekili Engin Alan da yer almış, kararın kesinleşmesiyle Alan'ın milletvekilliği de düştü.