İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 66'sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 267. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Korgeneral Mehmet Eröz, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 35 tutuklu sanık hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 31 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı.


TAŞDELER'İN KİMLİK TESPİTİ YAPILDI


Orgeneral Nusret Taşdeler’in ifadesi 19 Kasım 2012 tarihinden alınan ara karar gereği tedavi gördüğü Ankara GATA’da video konferans yöntemiyle bağlanılarak alındı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Nusret Taşdeler’in yanında avukatı Metin Güçlü, üye hakimlerden Hüsnü Çalmuk ve hastanede görevli kardiyoloji uzmanı Mehmet Yokuşoğlu'nun hazır bulunduğunu belirtti. Sesi ve görüntüsü duruşma salonunda bulunan ekranlara yansıtılan Taşdeler, Kara Harp Okulu ve Kara Harp Akademisi'ni bitirdiğini, orgeneral rütbesinde subay olduğunu, aylık gelirinin 7 bin 300 lira olduğunu, yine bin 300 lira kira geliri olduğunu söyledi. Sanık Taşdeler'e yasal haklarını hatırlatan Başkan Özese, İnternet Andıcı davası kapsamında düzenlenen iddianamede Taşdeler ile ilgili bölümleri okudu.


"HUKUKA UYAN TERTEMİZ BİR VATANDAŞIM"


Davada yargılanan silah arkadaşlarını selamlayarak savunmasına başlayan Taşdeler, sağlık sorunları nedeniyle daha önce ifade veremediğini söyledi. Hakkındaki suçlamaları reddeden Taşdeler, adli sicilinin temiz olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Ben hukuka uyan tertemiz bir vatandaşım. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir mensubu olarak, 47 yıllık askerlik hayatım boyunca yaptığım herşeyden onur ve gurur duyuyorum. Tüm silah arkadaşlarım gibi ömrüm boyunca yasalara ve hukuka uygun davrandım. İçinde bulunduğum bu durumdan, alnım ak bir şekilde çıkacağıma inanıyorum. 47 yıllık askerlik hayatım boyunca hakkımda soruşturma ve kovuşturma açılmadı. Emrimdeki astlarıma her zaman hukuka ve yasalara uymalarını öğütledim. Mesleğine gönülden bağlı olan biri olarak asker andıma ömrüm boyunca bağlı kaldım. 1 Eylül 1968 tarihinde içtiğim asker andı bundan sonraki hayatımın anlamını içerir. Hakkımdaki iddiaları hakaret kabul ediyorum. Şiddetle kınıyorum. Doğruların er ya da geç ortaya çıkacağını düşünüyorum. Hakkımda açılan davayla ilgili soruşturma evrakları bana ulaştı. Hakkımdaki iddialar zihnen ve bedenen gurur kırıcı, itibar düşürücü, haysiyet zedeleyici, ailemin onuru ile mensubu bulunduğum TSK'nın manevi şahsiyetine ağır bir tecavüz olarak görmekteyim. Benim alnım ak, başım dik. Gerçeğin bir süre üstü örtülsede sonunda gerçeklerin ortaya çıkacağını biliyorum."


Duruşma Taşdeler'in ifadesinin alınmasıyla devam ediyor.


2011 YILINDA YAKALAMA KARARI ÇIKMIŞTI


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Ağustos 2011 tarihinde Nusret Taşdeler hakkında yakalama kararı çıkarmış, Taşdeler'in rahatsızlanması üzerine GATA’da tedavi altına alınmıştı. Mahkemenin ara kararı üzerine Taşdeler'in mevcut rahatsızlığının tespitinin yapılması için Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'nda 25 Ocak 2012'de sağlık kontrolünden geçirilmişti. 2007-2008 yılında Genelkurmay Harekat Başkanı olarak görev yapan Taşdeler'in "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "Terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 ile 22,5 yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor. Soruşturma kapsamında da ifadesi bulunmayan Taşdeler hakkındaki iddialara ilk kez cevap veriyor.


(BB)