Kırklareli Demirtaş Mahallesi Büyük Mezarlık Sokak'taki evinde oturan 72 yaşındaki Ali Hikmet Kaya’nın aynı yaştaki eşi Safiye Kaya, 15 Mayıs tarihinde baş dönmesi şikayetiyle ambulansla Kırklareli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan ilk müdahale sonrasında beyin kanaması geçirdiği belirlenen Kaya, Kırklareli Devlet Hastanesi Yoğun bakım ünitesinin tadilatta olması nedeniyle Edirne Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Edirne'de 19 Mayıs günü ameliyat olan Kaya, hastanenin 2’nci yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Ancak kısa bir süre sonra kadının beyin ölümü gerçekleşti.

Edirne Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Zehra Gülsevin Şimşek, beyin ölümü gerçekleşen Safiye Kaya’nın ailesi ve yakınlarından organ bağışında bulunmalarını istedi. Eşini kaybetmesinin acısını yaşayan Ali Hikmet Kaya, oğlu Sebahattin ve gelini Hülya Kaya ile görüşerek organ bağışını kabul etti. Aynı gece İstanbul’dan gelen ekip, Kaya’nın kalp, akciğer, karaciğer, dalak ve 2 böbreğini alarak İstanbul ve Ankara’da organ bekleyen alıcılara ulaştırdı.

'TOPRAK OLACAĞINA BAŞKALARINI YAŞATSIN'

Ali Hikmet Kaya, eşinin çalışan organlarının başkalarına hayat verebilmesi için bağışta bulunduklarını söyledi. Kaya, şunları kaydetti:

"Acılar büyük oluyor. Tabii ki ölüm anı o aileyi çok üzüyor. Mecburen götürüp toprağa gömeceğiz. Çalışan organların daha sonra birkaç kişiyi sevindirmesi gerekir, bunun olması gerektiğine inanıyorum. Yakınlarımızın desteğini de alarak bağışlamaya karar verdik. Televizyonlardan seyrediyorduk, onlara can verip de hayata döndürenlerin mutluluğunu gördükçe seviniyorduk. Daha önceden eşimle seyrettiğimizde organ bağışının iyi olduğunu o zamanlar düşünüyorduk. Organ bağışlanmasının faydalı olduğunu düşünüyorum. Organlar toprak olacağına bağışta bulunulsun."

'AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BİZİ HEYECANLANDIRDI'

Safiye Kaya’nın oğlu 44 yaşındaki Sebahattin Kaya ise Akdeniz Üniversitesi’nin yüz nakli konusundaki çalışmalarının kendilerini heyecanlandırdığını anlattı. Kaya, "Annemin beyin ölümünün gerçekleştiğini altı uzman doktorun incelemesi sonucu söylendi. Organ bağışını uzun süredir basından ve gazetelerden takip ediyoruz. Özellikle Akdeniz Üniversitesi’nin çalışmaları bizi heyecanlandırdı. Bu teklif bize gelir gelmez hiç düşünmedik ve tereddüt etmedik. Aile yakınlarımızın onayını da alarak bu organ bağışı için karar verdik. Annemle bu konuyu yaşadığı zamanlarda hiç konuşmadık. Sadece basında gördüğü zamanda seviniyordu, mutlu oluyordu. Birazda onları düşünerek böyle bir olaya karar verdik. Organ bağışı için verilen listeden kalp, akciğer, karaciğer, dalak ve 2 böbreği bağışladığımızı bildirdik. Gece 02.00’de hastaneye organların alınması için bir ekip geldi. Testler yapıldı ve makineye bağlı olan annem Safiye Kaya’nın yaşam destek ünitesi durduruldu. Sabaha kadar süren ameliyatla annemin beş organı alınarak İstanbul ve Ankara’da dört kişiye verildiğini öğrendik. Ayrıca Edirne gibi büyük bir şehirde Devlet Hastanesi’nde ilk kez organ bağışlandığını öğrendik ve çok şaşırdık" diye konuştu.

'ORGAN BAĞIŞLAMAKLA ÇOK İYİ YAPIYORLAR DİYORDU'

Kaya ailesinin gelini olan Hülya Kaya da kayınvalidesinin organlarının başkalarına hayat vereceğini belirtti. Kaya, "Biz daha önce kayınvalidem ile organ bağışı ile ilgili televizyonlarda haberleri seyrediyorduk. O zaman bu konuyu konuşmuştuk. Bana 'Ne kadar güzel yardım yapıyorlar' demişti. Toprak olacaklarına birilerini kurtarıyorlar. Ben ve eşimin ailesi düşündük ve bağışlanmasına karar verdik" dedi.

24 MAYIS'TA TOPRAĞA VERİLDİ

Edirne Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleştikten sonra organları bağışlanan Safiye Kaya’nın cenazesi, 24 Mayıs günü hastane morgundan alınarak Kırklareli Belediye Mezarlığı’nda toprağa verilirken, bağışlanan organları ise İstanbul ve Ankara’da isimleri açıklanmayan alıcılara nakledildi.



AÜÜ(LK/BT)