GDO’lu ürünlerin Türkiye’ye girmesi, tek kullanımlık hibrit tohumların yaygınlaşmasının ardından Türkiye'deki tohum mirasını yaşatmak amacıyla düzenlenen Tohum Takas Şenliklerinden biri de Şile'de yapıldı. Şile, Ovacık Köyünde Tohum Takas Şenliği Karaot Tohum Derneği, Ekolojik Üreticiler Derneği ve Slowfood/Fikir Sahibi Damaklar, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği ile Şile Belediyesi işbirliğiyle düzenlendi. Şenlikte tohum takasının yanı sıra atölye çalışmaları, köylü pazarı, müzik dinletileri yer aldı. Yerel tohumları koruma, çoğaltma ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen şenliğe Şile Kaymakamı Şükrü Görücü, Belediye Başkanı Can Tabakoğlu'nun yanı sıra köylüler de katıldı. Büyük ilgi gösterilen şenlikte bir konuşma yapan Tabakoğlu şenliğin Şile'de ilk defa düzenlendiğinin altını çizerek, "İstanbul'un kırsal yerleşim merkezi vasfına sahip olan Şilemizde doğal yaşamın en güzel şekilde üretkenliğin ve sürdürülebilir yaşam tarzının bir numune olarak sergilemek istedik ve bölgemizde var olan atadan, dedelerden kalma tohumlarımızı kaybolmadan toparlayarak bir tohum bankası bünyesinde yaşatma muhafaza etme düşüncesi ile toplandık." dedi.

Tohum takas şenlikleri, yerel tohumların herhangi bir satış amacı olmadan takas yoluyla yeşertilmesini ve korunmasını sağlarken,

Şile'deki şenlik süresince katılımcılara, yetkililer tarafından ürün yetiştiriciliği konusunda teknik bilgiler verildi. Ovacık köyü sakinleri şenlik süresince kendi doğal ürünlerini kurdukları tezgahlarda sergilediler.

NK (ET)