Erzurum'da 12 yıl önce başlattıkları organik tarımı kısa sürede Türkiye'nin dört yanına  yaydıklarını ve üye sayılarının 25 bini bulduğunu belirten Nazmi Ilıcalı, 600 bin dekar arazide organik tarım yaptıklarını açıkladı. İş ve İşçi Bulma Kurumu Müdürlüğü ile ortaklı yürüttükleri proje kasamında Ankara'da 6 ay süreli 'Organik Tarım Teknikeri Kursu' açtıklarını vurgulayan Nazmi Ilıcalı, şöyle dedi:

"Kursiyerleri Almanya'dan yabancı hocalar eğitecek. İlk etapta 120 MYO mezunu federasyonumuza bağlı şubelerde istihdam edilecektir. 1000 TL aylık ücret verilecek denetçiler, organik tarım yaptığımız yerlerde tohumun toprağa buluşmasından tüketiciye gidene kadar safhayı denetleyecek. Organik tarımda kontrol sertifika kuruluşları var. Ama onlar yılda 1 kez gelip denetleme yapıyor. Bizimkiler sürekli üretimin başında olacak. Uyguladığımız projemizin adı; Organik tarımda rastlantısal hatalar için algoritma stratejilerinin geliştirmesidir. Bu proje kapsamında Ortup Organik Kriterleri belirlenmiştir. Bu kriterlerle üretilen organik ürünlerin tüm aşaması izlenmiş olacaktır. Yani bu proje Türk organik tarımının disipline edilmesini sağlar. Şu anda Türkiye'ye, Kazakistan, Kırgızistan, Etiyopya gibi ülkelerde üretilip getirilip satılan organik ürünlerin güvenililiğine inanmıyoruz. Çünkü buralar dünyanın en fazla kimyasal ilaç ve yabani ot tohumu kullanıldığı bölgelerdir."

Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, geçen yıllarda yerli tohumları toplamak için harekete geçtiklerini ve bugüne kadar 111 tohum topladıklarının vurgulayan Nazmi Ilıcalı şöyle konuştu:

"Toplanan yerli tohumlar çeşitli üniversitelerden 7 akademisyenin oluşturduğu komisyonda incelendi. Ardından yasa gereği Bitki Gen Kaynakları Araştırma Enstitüsü'ne numune gönderildi. Tohumların üretimine geçip bunları üyelerimize göndereceğiz. ORTUB organik kriterlerinde kesinlikle yerli tohumlar kullanılacaktır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de organik tarıma büyük dönüş var. Öyle ki Türkiye'de 600 bin dekarda organik tarım yapılıyor. Böylesine kapsamlı alanda organik tarım yapılıyorsa bunun denetimi şart. İşte bunun için çok acı bir durumdan bahsetmek istiyorum. Türkiye'de 50 tane organik tarım meslek yüksekokulu kurulmuş. Bugüne kadar binin üzerinde öğrenci mezun olmuş. Bu öğrencilerin hepsi boşta. Boş öğrenciler mesleği ile ilgili çalışmak istiyorlar. Biz bu kontrolörlüğü organik tarım meslek yüksekokulundan mezun olan öğrencilere yaptıracağız."



Tİ(KS/İD)