Kuşadası’nda organik tarım yapılan ve organik ürünlerin satıldığı köy pazarı kurulan Kirazlı Köyü sakinlerinin 2010 yılından bu yana tedirgin eden maden arama faaliyetlerini, Aydın 1’inci İdare Mahkemesi durdurdu. Köyün ilk isimlerinden biri olan tescilli 'Küplüce' markasıyla organik tarım yapılan Kirazlı Köyü’nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca 2010 yılında, Ali Haydar Polat’a, köy sınırları içindeki 958 hektarlık alanda maden arama izni verildi.

Bunun üzerine, Aydın İl Genel Meclisi’nin 2008 yılında 'Ekolojik Tarım Bölgesi' olarak ilan ettiği, 'Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı' çerçevesinde, 'Kirazlı Köyü Tarımsal Biyoçeşitliliğin Korunması' amacıyla 'Yerel Türlerin Ekonomik Değerleriyle Üretime Destek' ile 'Güneş Enerjisi Kullanımıyla Yerli Sebze Ve Meyve Kurutulması' projelerinin yürütüldüğü, Türkiye’nin ilk ekolojik köy pazarının kurulduğu Kirazlı Köyü’ndeki arama faaliyetleri, köylüleri harekete geçirdi.

'Çevre ve Ekoloji Hareketi' avukatlarının girişimleriyle Aydın 1’inci İdare Mahkemesi’nde açılan ruhsat iptal davası 7 Mart 2012 tarihinde kesinleşti. Avukatların sıraladığı gerekçelerle mahkemenin atadığı üç kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporu değerlendiren mahkeme heyeti, Kirazlı Köyü’ne ait tarım arazilerinin verilen ruhsat alanı içinde olduğuna dikkat çekti. Mahkeme kararında şöyle denildi:

“Kirazlı Köyü’nde bulunan Kırkayak Merdiven Tepesi’nin 1’inci derece SİT alanı olarak tescil edildiği ve sözkonusu yerin maden arama ruhsatı içinde yer aldığı, yine aynı alanda iki farklı lokasyonda Kuşadası Belediyesi’ne ait derin su kuyularının bulunduğu belirlendi. Ruhsat sahası içinde kalan Kirazlı Köyü Küçük Menderes Havzası’nda yer alan tarımsal alanlar açısından zengin bir yapı sunduğu, köyde organik tarım yapıldığı, onaylanmış tarımsal üretim kapsamında zeytin, üzüm, kiraz, elma, incir, patlıcan gibi bir çok meyve ve sebze organik ürünlerinin yetiştirildiği görüldü. Organik tarım yapılabilirlik onayı bulunan Kirazlı Köyü’nde gerçekleştirilebilecek madencilik faaliyetinin bu üretimi olumsuz etkileyeceği gözönünde bulunduruldu. Ruhsat sahası içinde bulunan korunması gereken duyarlı alanların zarar göreceği hususu gözetildiğinde dava konusu maden arama ruhsatında kamu yararı ve hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varıldı. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verildi.”

Mahkeme kararı Kirazlı Köyünde sevinçle karşılandı. Köy Muhtarı Hüseyin Fırat “Mahkemenin vermiş olduğu karar bizi çok sevindirdi. Aksi bir karar köyümüzün geleceğini tehdit edeceği için bizi çok üzerdi” dedi.

Aydın 1’inci İdare Mahkemesi’nin kararı önceki gün taraflara tebliğ edildi.



LS(İÖ/AAA)