Ordu'da 4- 10 Haziran 2012 tarihleri arasında sürecek olan etkinlikler ilk olarak Süleyman Felek Caddesi, İsmet Paşa Caddesi, Yeni Mahalle ve Sahil Yolu güzergahında festival yürüyüşüyle başladı. Festivale Bulgaristan, Çin, Nepal, Hindistan, Macaristan, Rusya, Sırbistan, Polonya, İsveç ve İran, yurt içinde de Eskişehir, Giresun, Konya, İstanbul, Menemen, Ankara, Tokat, Antalya'dan toplam 20 ayrı ekibin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşle start aldı. Özellikle Nepal, Çin ve Hindistan'dan gelen ekipler Ordululardan büyük alkış alırken, konuk tiyatrocular da Ordulu vatandaşlarla hem fotoğraflar çektirdi, hem de ellerindeki gülleri dağıttı.

Atatürk Anıtı'nda sona eren yürüyüş sonunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kürsüye gelen TOBAV Genel Başkanı Tamer Levent, 8 yıl önce başladıkları festivalde 7 yaşında olan çocuğun bugün 15, 10 yaşında olan çocuğun ise bugün 18 yaşında olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Ordu'da yapmakta olduğumuz festivalden ötürü TOBAV olarak büyük gurur duyuyoruz. Bizler artık Ordu sokaklarında elele tutuşarak son derece kişilikli bir şekilde tiyatroya gittiklerini, oyunları doldurduklarını, oyunlardan çıktıktan sonra oyunlarla ilgili birbirleriyle konuştuklarını görüyoruz. Bu kişilik gelişimi şunu gösteriyor ki; hayata dair özgüvenli, geleceğe dair yaratıcı bakmayı öğrenen kişilikle gelişen bir kuşak yetişiyor."

'TİYATRO SEVGİSİ OLAN KENT'

Ordu Belediye Başkanı CHP'li Seyit Torun da konuşmasında, konuk tiyatro ekiplerine  "Ordu'da yaşlısından gencine kadar büyük bir tiyatro sevgisi olan bir kenttesiniz" diye seslenerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanatçıların medya süzgecinden geçmemiş repliklerini doğrudan yorumuyla izleyebiliyorsunuz. Tiyatro sanatının gelişmesini ve yaygınlaşmasını bu yüzden çok istiyorum. Tiyatro sanatı halkın en çabuk ve doğru yansıtan sanat olduğu için yeni kuşakların bu sanattan kopmalalarını sağlamakta da bizlere görev düştüğünü biliyorum." Festival yürüyüşü ve seranomisi Hamdullah Suphi Tanrıöver İlköğretim Okulu öğrencilerinin halk oyunları gösteriyle sona erdi. Festivalin ilk gününde Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, İstanbul Devlet Opera ve Balesi ve Bulgaristan ekipleri 3 oyun sahneyelecek. 



EK(İS/COŞ)