Ordu İl Sağlık Müdürü Dr.Dündar Yılmaz, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre 14 yaş altındaki sigara içme oranının yüzde 28,4 olduğunu belirterek, "Ülkemizde yaklaşık 21 milyon kişi sigara kullanmakta ve sebep olduğu hastalıklardan da yılda 165 bin kişi hayatını kaybetmektedir. İlk sigara içme yaşı 7'ye düşmüştür. Her gün sigara içmeye başlama yaşı ise 13 olarak tespit edilmiştir" dedi.

"ERGENLİK DÖNEMİ RİSKLİ"

Dündar, Türkiye'nin alkol tüketiminde dünya üçüncüsü, tütün tüketiminde ise dünya dördüncüsü olduğunu dile getirirken, bağımlılık yapıcı madde kullanmaya başlamada ergenlik döneminin en riskli dönem olduğunun altını çizdi. 

Dr. Dündar konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu dönemin getirdiği stresli ve fırtınalı kimlik kazanma süreci de yukarıdaki sebeple beraber gençlerimizi birçok zararlı alışkanlığın kazanılmasın da açık hale getirmektedir. Sorunun çözümünde en önde gelecek etken ise koruyucu hizmetler ve tedbirler olmalıdır."  

Türkiye'de yaşanan hızlı sosyal ve ekonomik değişmelere paralel olarak sağlık sorunlarının boyutlarının da önemli ölçüde değiştiğini vurgulayan Dr.Dündar, alkol ve sigaranın zararlarının anlatılmasında ailelere de büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.



EK(İS/AK)