1 Mart 2005’te ileri derece talasemi hastası olarak dünyaya gelen Onur’un kurtulabilmesi için yeni doğacak kardeşten alınacak kök hücre nakline karar verildi. 40 yaşındaki işçi Metin Aygün ile evli olan 30 yaşındaki anne Filiz Aygün, hamile kalamayınca, tüp bebek gündeme geldi. İlk denemede başarısız olan ailenin yardımına Mecidiyeköy Çevre Hastanesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Ümit Özkesici ve maddi destek sağlayan İstanbullu bir işadamı yetişti.

Bir kaç denemeden sonra Prof.Dr. Özkesici tarafından gerçekleştirilen transfer sonrası anne Filiz Aygün hamile kaldı. 4 Kasım 2010’da, 2.5 kilo dünyaya gelen Ümit Nejat bebeğin kordon kanı kültür yöntemiyle fazlalaştırılarak donduruldu. Doktorlar, Ümit Nejat bebek 2 yaşına geldiğinde ya da 12 kiloya ulaştığında naklin yapılmasına karar verdi.

Ümit Nejat bebek, 16 aylık olduğunda 13 kiloya ulaştı. Ameliyat düşünülürken Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde, yapılan kontrolllerde Onur’un dişlerinin çürük olması nedeniyle operasyon ertelendi. Onur’un diş tedavisine gerek olmadığına, süt dişlerinin okullar kapanan kadar dökülmesinin beklenmesine ve tedavinin tatilde yapılmasına karar verildi. Ancak geçen bu sürede Ümit Nejat yürümeye başladı ve çok hareketli olmasının yanı sıra havalarında sıcak gitmesiyle 5 ay içinde 10 kilo 750 grama düşünce, ameliyat bir kez daha ertelendi.

NAKİL EGE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE YAPILACAK

Bu süreçte, Akdeniz Üniversitesi’ndeki doktorun görevden ayrılması üzerine kök hücre naklinin Ege Üniversitesi’nde yapılması kararlaştırıldı. Başlattığı birçok sosyal sorumluluk projesi ve kök hücre tedavisi alanında yapmış olduğu bilimsel ve akademik çalışmalar ile İtalya Cumhuriyeti tarafından Liyakat Nişanı ile ödüllendirilen EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Buket Erer Del Castello, nakli üstlendi.

Ümit Nejat’ın 2 yaşına girmesiyle birlikte kilosu da 12.5 kiloya ulaşınca nakil kararı verildi. Onur’un gerekli tahlilleri yapılarak 6 Aralık’ta hastaneye yatışı yapıldı. Naklin ise 20 Aralık’ta gerçekleştirilmesi planlandı.

SADECE ANNESİ YANINDA OLACAK

Kök hücre naklinde Onur’un yanında sadece annesi Filiz Aygün yanında kalacak. Babası Metin Aygün, bile oğlunu yakından göremeyecek. Filiz Aygün bu süreci şöyle anlattı:

“Şu anda her şey yolunda. Onur, ilaç tedavisinde. Sonuçları iyi çıkıyor. Nakil sonrasında uzun süre hastanede kalacağız. Nakilden sonra, 6 ay boyunca Onur’un kimseyle görüşmemesi gerekiyor. Onur’a her şeyi anlattık. Onur’un şu an kardeşinden ayrı kaldığı için biraz buruk. Ancak, hastalığının iyileşecek olması nedeniyle de moralini yüksek tutmaya çalışıyor. Doktoru, artık nakli yapabileceğini söylediğinde, Onur, 'Yaşasın artık iyileşeceğim' diye, hastanede çığlık atmıştı. Kontroller nedeniyle bir hafta kardeşiyle görüşememişti. Daha sonra kardeşini götürdüğümüzde koridorda birbirlerine koşarak sarılmaları herkesi ağlatmıştı” dedi.

OĞLU İÇİN SAÇLARINI KAZITTI

Baba Metin Aygün ise oğlu için saçlarını kazıttı. Aygün, nedenini anlatırken duygulanıp, “Onur’a destek olmak istedim. Çünkü, o ilaçları kullandığı zaman saçları dökülecek. Saçların dökülmesinin kötü bir şey olmadığını anlatmak istedim. Hatta benimle dalga geçip, 'Saçlarım senden önce uzayacak' demeye başladı. Gerekirse hiç düşünmeden bir daha saçlarımı kazıtırım. Mutluluğumuza bir adım kaldığını düşünüyorum. Kendimizi de şanslı görüyorum. Çünkü, nakli yapacak ekibin başında çok değerli bir hocamız var. Oldukça açık sözlü ve güven verici. Tavırları, bugüne kadar yaptığı nakillerdeki başarılarıyla her şeyi tamamlıyor. Bu nedenle çok mutlu ve umutluyuz” dedi.

DHA muhabirinin telefonda konuştuğu Onur ise sağlığına kavuşacağı için çok mutlu olduğunu belirtip, tek sıkıntısının ailesi ve kardeşi Ümit Nejat’ı özlemek olduğunu söyledi.

“Bu sene kim şampiyon olacak” sorusuna ise daha önce Fenerbahçe formasıyla fotoğraf çektiren Onur, “Galatasaray” diye cevap verdi. Fenerbahçeli olduğunun hatırlatılması üzerine ise Onur, sadece güldü. Baba Metin Aygün ise, oğlunu tedavi eden Ege Üniversitesi’ndeki çok sevdiği doktorlardan birinin Galatasaraylı olması nedeniyle takımını değiştirdiğini söyleyip, konuya açıklık getirdi.



MS(İÖ/AAA)