Onno Tunç’un kullandığı uçak 14 Ocak 1996 tarihinde Yalova’nın Armutlu İlçesi’ndeki Taz Dağları’na düşmüş, ünlü bestecinin anısını yaşatmak için hem uçağın düştüğü alana, hem de Yalova kent merkezine 2 anıt yapılmıştı. Şehir merkezindeki anıt ise bir süre önce kimliği belirlenemeyen kişilerce tahrip edilmişti. Belediye de ortaya çıkan kötü görüntü nedeniyle anıtı tamamen yakıp kaldırmıştı.

Yalova Belediyesi, heykeltıraş Çağrı Özbay’a Onna Tunç anısına yeni bir yaptırdı. Çalışmalarında son aşamaya gelen, ünlü besteciye soyadı gibi tunçtan bir heykel yaptığını belirten heykeltıraş Özbay, şunları söyledi:

"Bu heykeli yapmadan önce onu en iyi neyin sembolize edeceğini düşündük. Birkaç model üzerinde çalıştık. Ancak müziğin en önemli ve hatta olmazsa olmazı olan sol anahtarının, hayatını müziğe adamış Onno Tunç’u en iyi sembolize edecek şey olduğuna karar verdik. 3 aylık bir çalışma sonrasında form olarak sol anahtarına soyut bir görünüm verdik. Kübik formlarla da çalışmayı sonlandırdık. Bu heykel belediye tarafından belirlenecek bir yerde mermer kaide üzerine oturtulacak. Biz bu heykeli çok beğendik. Umarız Onno Tunç’u sevenler de beğenir. Ancak bizim tek bir kaygımız var. O da bu anıtın tunçtan yapılması nedeniyle çalınabilme riski taşıması. Heykel 130 santimetre boyunda ve 50 santimetre genişliğinde."

Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özsümer ise verdikleri sözü tuttuklarını söyledi. Özsümer, "Bundan 5-6 ay önce Cumhuriyet Meydanı ile Yat Limanı arasında kalan bölgede bir düzenleme yaptık. Burada daha önceden Onno Tunç anısına yapılmış bir anıt vardı. Bu anıt vandalizme kurban giderek zarar gördü. Bu düzenleme içerisinde o anıtı da yenilemeyi uygun gördük. Önce zarar gören anıtı kaldırdık. Ardından 3 aylık bir çalışma ile yeni bir anıt yaptırdık. 2013 yılının Ocak ayında bu anıtı törenle açacağız" diye konuştu.



ÖÇ(FK/SS)