Kazı hazırlıklarının geçen 1 Nisan'da başladığı Olympos Antik Kenti'nde, yaz dönemi kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmaları, Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan başkanlığında başladı. Kazı ekibinde, çeşitli üniversitelerden sanat tarihçileri, arkeolog, mimar, harita mühendisi, şehir plancılarının da aralarında bulunduğu 25 bilim insanı ve 20 işçi yer alıyor.

KAZI VE RESTORASYON BİR ARADA

Kazı programı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Uçkan, 2000 yılında başlayan kazı çalışmalarının sadece klasik kazı çalışmasından (toprağı kazma) oluşmadığını söyledi. 2 bin yılından beri yüzeyde yer alan antik kentin alan yapı stokunu sayısal olarak belirlendiklerini ve topografik planını çıkardıklarını kaydeden Prof. Dr. Uçkan, 2006 yılından sonraki çalışmaları bu plana sadık kalarak gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Uçkan, kazıların uzun soluklu olacağına dikkati çekti. Prof. Dr. Uçkan, "Bunun sebebi, burada sadece kazı çalışması yapmayacağız. Kazının yanı sıra antik korumak için çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışması yapacağız. Amacımız gerekli finansal destek sağlanırsa yıl sonuna kadar çalışarak kenti ayağa kaldırmak istiyoruz" dedi.

SU ALTINDA KAZI ÇALIŞMALARI

Olympos'ta yüzeyde her türlü çalışmanın yapılmasına karşın, kentin liman yapısı ve onu koruyan mendirekle ilgili bilgilerin sınırlı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Uçkan, gelecek yıllarda arkeolojik kazıların su altına da kaydırılabileceğini vurguladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Antalya Su Altı Arkeoloji Araştırmaları Merkezi'nden Dr. Hakan Öniz başkanlığında profesyonel bir ekibin antik kentte 2 gün süreyle inceleme yapacağını kaydeden Prof.Dr. Uçkan, "Burada elde edilecek veriler kapsamında antik kentte gelecek yıllarda su altında arkeolojik çalışmalar başlatabilecek" diye konuştu.

Olympos Antik Kenti'ndeki yaz dönemi kazı çalışmaları, aralık ayında sona erecek.