Halk otobüsü işleten 74 yaşındaki Hamdi Bahar'ın, Kurtuluş Savaşı'nda asker olan ve farklı cephelerde düşmanla savaştığı halde kayıtlardaki karışıklık nedeniyle İstiklal Madalyası verilmeyen babası Cemal Bakar 1973 yılında 79 yaşında vefat etti. Hamdi Bahar, babasının Kurtuluş Savaşı Gazisi olduğunu ispatlamak ve yaşamı boyunca özlemini çektiği İstiklal Madalyası'nı almak amacıyla, aynı yıl girişimlere başladı. 

'DEVLETİN BANA MADALYA BORCU VAR, TAHSİL EDİN' VASİYETİ 

Bu durumun kendisini çok üzdüğünü, çünkü babasının kendisine ölmeden önce "Devletin bana madalya borcu var oğlum, o borcu tahsil edin" diye vasiyet ettiğini dile getiren Hamdi Bahar şunları anlattı:

"Babamın vasiyeti üzerine onun Kurtuluş Savaşı’nda farklı cephelerde düşmanla savaştığını, yani diğer silah arkadaşları gibi kahramanca görev yaptığını ispatlamak için ilk olarak 1973 yılında müracaatımı yaptım. Ancak o zamanlar babamın bağlı bulunduğu bölük başka bir yere taşındığı için yıllarca bir sonuç elde edemedim. Geçirdiğim rahatsızlığın ardından, bu mücadeleyi babamın vefatından bir yıl sonra doğan oğlum Hamdi ile birlikte devam ettirdik. Uzun sürdü ama 39 yıl sonra mutlu sona ulaştık. 15 Mayıs 1919 ile 9 Eylül 1922 yılları arasında Türk Silahlı Kuvveleri’nde görev yapan ve 60'ıncı Tümen 174'üncü Alay 2'nci Tabur 8'inci Bölük'te kahramanca düşmanla savaşan babamın hak ettiği madalyasını aldık. Böylece babamın vasiyetini yerine getirdik. Keşke yaşasaydı da çok istediği madalyasını görseydi ve yakasında gururla taşıyabilseydi."

5 MAYIS’TA MADALYAYI TESLİM ALDI

Oğul Hamdi Bahar da, kendisi doğmadan bir yıl önce ölen dedesinin İstiklal Madalyasını alabilmek için babasının başlattığı mücadeleyi daha sonra kendisinin sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

"Yaklaşık iki yıl önce Milli Savunma Bakanlığı’na bilgi edinme yasası kapsamında başvuru yaptım ve ardından beklediğimiz cevap geldi. Oradaki görevliler bir dilekçe ile yeniden başvuru yapmamızı istedi. Biz de babamın adıyla dilekçeyle başvurduk ve yapılan arşiv taramalarının ardından haklılığımızı ispat ettik. 2 Mart 2012’de dedem Cemal Bakar’ın İstiklal Madalyası almaya hak kazandığı bize bildirildi. Madalya 5 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın imzaladığı beratla bize teslim edildi. Buruk da olsa çok sevindik. Çünkü üzerimizde bir yük vardı ve başarmak zorundaydık. Yardımcı olan herkese teşekkür ediyoruz."

'ÖZGÜRCE YAŞAYABİLİYORSAK ONLARIN SAYESİNDE'

Hamdi Bahar, dedesi Cemal'in 1973’te savaş anılarını anlattığı ses kaydını zaman zaman aile bireyleri ile birlikte dinlediklerini ve duygu dolu anlar yaşadıklarını belirterek, "Bu vatan zor şartlarda kurtarıldı. Bugün bu ülkede özgürce yaşayabiliyorsak, dedem ve onun gibi kahraman arkadaşlarının sayesinde" dedi.



CZ(OE/COŞ)