Ölüdeniz Beldesi'ndeki Belcekız Plajı'nda teknelerin denize boşaltığı sintine ve yemek atıkları kıyıya vurdu. Bölgede tatil yapan tatilciler ve turistler, kirlilik nedeniyle denize giremedi. Bazı tatilciler kirliliği kamerayla görüntüledi. Her gün binlerce kişiyi ağırlayan plajdaki kirlilik tepkilere neden oldu.

"BU VİCDANSIZLIKTIR"

Şikayet ve gelen tepkiler üzerine açıklama yapan Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, Ölüdeniz'de günübirlik çalışan 17 tur teknesinin atıklarının her gün ücretsiz toplandığını söyledi. Tekne sahiplerinin açıkta sintine bırakmasına gerek olmadığını belirten Başkan Yılmaz, "Eğer bırakılıyorsa bu vicdansızlıktır" dedi.

"KİRLİLİK YÜZEYSEL, KİMYASAL KİRLİLİK YOK"

Kumburnu, Belcekız ve Kıdrak plajlarındaki kirliliğin yüzeysel olduğunu ve kimyasal kirlilik olmadığını kaydeden Başkan Yılmaz, denizdeki sintine ve yemek atıklarının açık denizdeki yat ya da teknelerden bırakılmış olabileceğini söyledi. Kıyıdan 6 mil açıkta sintine bırakmanın yasal olduğunu anlatan Başkan Yılmaz, rüzgarın etkisiyle atıkların plaja kadar geldiğini belirtti.

Plajlarda 8 yıldan bu yana 'mavi bayrak' dalgalandığına dikkati çeken Başkan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Deniz kirliği olan bir plajda mavi bayrak olmaz. Çünkü plajlarımızda yüzeysel deniz kirliliği mevcut. Bu da sürekli değil. Akvaryum berraklığında suyumuz var. Ayrıca Ölüdeniz'den alınan numuneler her ay düzenli olarak Bodrum'daki özel bir laboratuvarda incelenmektedir. Sonuçlar ise internet sitemizden yayınlanmakta. Gönül ister ki, yüzeysel kirlilik de olmasın. Ama bu konuya kısa sürede çözüm bulmamız zor."

Ölüdeniz'de 3 yıl önce hizmete giren 25 bin kişi kapasiteli arıtma siteminin de tam kapasite çalıştığını vurgulayan Başkan Yılmaz, gelecek yıl kapasitenin artırılacağını söyledi.



ET(SU/İD)