Avrupa'dan gelenlerle kültür alışverişinde bulunduklarını kaydeden Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü Müdürü Erdal Korkmaz, projeden yararlanmak için başvuruda bulunan 500 kişi arasından 13 kişiyi seçtiklerini söyledi. Çek Cumhuriyeti, Belçika, İtalya, İngiltere, Fransa, Litvanya, Macaristan, Bulgaristan ve Portekiz'den gelenleri Oltu taşının çıkarıldığı ocaklara götürdüklerini ifade eden Erdal Korkmaz, Erzurum'un Oltu ilçesinin Dutlu köyü yakınlarındaki ocaklara kadar giren yabancıların 'siyah kehribar'ın çıkarılmasını merak ve büyük ilgiyle izlediklerini bildirdi. Korkmaz, "Avrupalılar, Oltu taşının hangi şartlarda çıkarıldığını görmek istedi. Bunun için Oltu'daki ocaklara bir gezi düzenledik. Ocaklardan çıkarılan taşlarlardan nasıl tesbih gibi ürünler yapıldığını gösterdik. İşlenmiş taşlardan ortaya çıkan ürünleri de hediye edeceğiz" diye konuştu.

Avrupalılar, ocakların oldukça serin olduğunu ifade ederek, Oltu Taşının çıkarılmasının zor olduğunu belirtti. Dutlu Köyü sakinlerinden Yahya Akyüz, yabancı misafirleri ocaklar içerisinde gezdirerek taşın çıkarılışı hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Oltu ilçe merkezinde bulunan Oltu Taşı El Sanatları İş Merkezindeki imalat ve satış mağazalarını dolaşan konuklar, Oltu Taşı Ustası İhsan Çelik'ten de atölyede yapılan çalışmaları öğrendi. 13 Avrupalı 8 Temmuz'da kentten ayrılacak.



MA(KS)-FOTOĞRAF