Orhan Abaoğlu'nun hazırladığı 'Olgun Karpuzu Belirleme Projesi' sayesinde, karpuzun olgunlaşıp olgunlaşmadığı, ses dalgaları sayesinde saptanabilecek. Abaoğlu, proje sayesinde karpuzun olgunluğa erişip erişmediğini ve ne zaman hasat edilebileceğini ölçülebildiğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Karpuzun alt tarafından ses dalgaları veriyoruz. Üst tarafta ise mikrofon bulunuyor. Alttan verilen ses dalgaları mikrofona geliyor ve sesler bilgisayar ortamına aktarılıyor. Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde karpuzun içindeki hava boşlukları tespit ediliyor. Eğer hava boşluğu belli orandan fazla ise karpuzun olgunluğa eriştiğini anlayabiliyoruz."

Abaoğlu, ölçü sistemini daha da geliştirerek 'olgun karpuz belirleme tabancası' haline dönüştüreceklerini söyledi. Abaoğlu, "Artık hem üreticiler hem de vatandaş mağdur olmayacak. Vatandaş karpuz seçerken yanılmayacak. Karpuza şaplak vurarak olgun olup olmadığını anlamak için çaba sarf edilmeyecek. Ya da karpuzu keserek, içinin kırmızı olup olmadığını anlamaya gerek kalmayacak. Projemizi hayata geçirirken hem üretici hem de tüketiciyi düşündük. Bu cihaz sayesinde eve kabak karpuz götürülmeyecek" dedi.

Orhan Abaoğlu, cihazın geliştirilerek seri üretilebileceğini ve bu sanayide tarım sanayisine kazandırılacağını sözlerine ekledi.