Konya’da 2002 yılında 2 yaşındayken Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalça çıkığı ameliyatına alınan Sevgi Öz iddiaya göre, yanlış anestezi sonucu bitkisel hayata girdi. Kızının bitkisel hayata girmesi üzerine baba Muammer Öz, sorumlular hakkında hukuk mücadelesi başlattı. Konya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 'Taksirle yaralamaya sebebiyet verme' suçundan görülen ve 7 yıl süren dava sonrası anestezi uzmanı Rahime Orhan 8’de 1 kusurlu bulunarak 153 TL, anestezi teknisyeni İlyas Demirci de 8’de 2 oranında kusurlu bulunarak 76 TL para cezası verildi. Mahkeme bu cezaları ertelendi. Mahkemenin verdiği karar üzerine baba Muammer Öz, avukatları aracılığıyla dosyayı Yargıtay’a temyize gönderirken, verilen cezayı az bularak AİHM'e ön başvuruda bulundu. AİHM, babanın bu başvurusunu kabul etti. Bu arada Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi de davayı zaman aşımı nedeniyle düşürdü.

Küçük kızın 2009 yılında ölümü üzerine bu kez savcılık tarafından şüpheliler hakkında 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne 'Taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan yeniden kamu davası açıldı. Dava 2 yıldan bu yana sürerken, baba Muammer Öz'ün AİHM'e açtığı davaya yanıt gönderildi. AİHM, Sevgi Öz ile ilgili 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde davanın halen devam ettiğini hatırlatarak, iç hukuk yollarının tükenmediği gerekçesiyle gösterilerek, babanın açtığı davayı reddetti.

"SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIM"

Evinde bugün basın toplantısı düzenleyen baba Muammer Öz, AİHM'in, kızıyla ilgili davayı reddettiğini, 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne açılan davanın bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini söyledi.

Konya Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 7 yıl sürdüğünü ve sonucunda da zaman aşımına uğradığını ifade eden Muammer Öz, şunları söyledi:

"Yıllardır kızımın hakkını arıyorum. Aynı şekilde bu davanın da uzun sürmesini ve zaman aşımına uğramasını istemiyorum. Herkes unutabilir ama bir anne baba evlat acısını unutamıyor. Sadece ayağı aksıyordu, hastaneden bitkisel hayatta çıktı. Çocuğum bitkisel hayat yaşarken ızdırap çekti. O da yetmedi otopsi yapılarak paramparça şekilde mezara konuldu. 7 yıl cehennem hayatı yaşadı. Şimdi toprak oldu. Maalesef hukuki yollar hantallaşmış ve çökmüştür. Yargı sistemine inanmıyorum artık. 10 yılda bir davayı sonuçlandıramadım. Şu an da 5'inci Asliye Ceza'da ölüme sebebiyetten yeniden dava işleniyor. Bu davada komik trajediler yaşanıyor. Öyle ki mahkeme aracılığıyla evrak istenen hasta kızım 37 gün yatarak tedavi görmesine rağmen, 'Hasta ayakta tedavi görüp çıkmıştır' diye rapor sunuyor. Bu davada daha ifadeler alınmadı. Sonuçlanacak ve temyiz olaylarına gidilecek. Benim isteğim davanın biran önce sonuçlanması ve Yargıtay sürecinin kısa tutulması. Bu dava tekrar 10 yılımı daha almasın. Benim ömrümün yeteceğine inanmıyorum. Ülkede yargı sisteminin çöktüğünü düşünüyorum. Hak aramanın bedeli 10 yılsa ben hak aramam zaten."

Muammer Öz, Konya 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin sonucunu bekleyeceğini ve yine isteği sonuç çıkmazsa AİHM gideceğini ekledi.



MKY(İA/İD)