Van'da görev yaparken, eski erkek arkadaşı tarafından izinli geldiği Konya'da tabancayla öldürülen Gülşah Aktürk'ün babası Haşim, annesi Mürüvet ve ailenin diğer fertleri, memleketleri Isparta'nın Şarkikaraağaç İlçesi'ne bağlı Beyköy'deki babaevinde taziyeleri kabul ediyor. Acılı baba Haşim Aktürk kızlarının ölmeden önce Van Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği dilekçede, Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun'un 'Ölüm hak ya ölürsün ya istifa edersin' yanıtı verdiğini kendisine bir şey olması halinde Vali yardımcısının da sorumlu olduğunu belirten cümlelerin yer almasını değerlendirirken şöyle dedi:

"Bu sözler, kızımızın çok ağırına gitmişti. İstediği sadece bir tayindi, çok gördüler. Ama Vali Yardımcısı Zafer Bey bizi makamına kabul edip dinledi, incelik gösterdi. Biz yandık, o yanmasın. Belki bu olay bir ders olur da bundan sonra kendisine gelenlere daha ihtimamlı davranır."

"BU OLAY AYLARDIR SÜRÜYORDU DEVLET BİR ŞEY YAPMADI"

Baba Haşim Aktürk, 29 Eylül tarihinde Van Emniyet Müdürlüğü 2 Nisan Polis Merkezi'ne giderek, kızını öldüren kişi ile ilgili suç duyurusunda bulunduklarını belirterek şöyle devam etti:

"Kızımı öldüren şahıs, daha önce kızıma zorla senet imzalamaya kalkışmış ve 'Ya bu senetleri imzalarsın, ya da ölürsün' demiş. Bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Bu şikayetimizin üzerine kızımız için Aile Mahkemesi'nden 6 ay koruma çıktı. Tabii bu kağıt üstünde bir korumaydı. Bu arada kızımın kaldığı konteynerde hırsızlık olayı oldu ve bu işi yapanın da o şahıs olduğu belirlenince gözaltına alındı. 1 gün sonra serbest bırakıldı. O zamanlar ölüm tehdidi filan yoktu. Ya da vardı da kızım bize söylemiyordu."

"TAYİN İÇİN VALİLİĞE ÇIKTIK"

Bu olaylar üzerine kızının Van'da daha fazla kalmaması için tayin isteminde bulunmak üzere Van Valiliği'nden randevu aldıklarını anlatan Haşim Aktürk, şunları söyledi:

"Vali Yardımcısı Zafer Coşkun, sağ olsun bizi makamına kabul etti. Bize, 'Olur olmaz şeylere tayin verirsek burada öğretmen kalmaz' dedi. Ama şöyle bir şey söyleyeyim okullar açılmadan önce depremde zarar gören öğretmenler için 300 kişilik toplu tayin dilekçesi verilmiş. Bunların içinde kızım da vardı. Vali tüm bu dilekçeleri bir kalemde sildi attı. Bu yüzden kızım, tayininin zor olacağını biliyordu."

"KIZINIZDA DA KABAHAT VAR"

Haşim Aktürk, Vali Yardımcısı Zafer Coşkun'un, kızına bazı öğütlerde bulunduğunu anlattı. Aktürk, Vali Yardımcısı Coşkun'un kızına, "İyi insanlar seçseydin. Böyle pislikler var orta yerde" dediğini, kendisine de, "Kızınızda da kabahat var" dediğini öne sürdü.

Vali Yardımcısı Coşkun'un aynı görüşme sırasında Van İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nü telefonla arayarak, "Böyle mikropları niye barındırıyorsunuz? Neden böyle adamları ayıklamıyorsunuz?" diye sorduğunu aktaran Haşim Aktürk, görüşme anında odada bulunan Milli Eğitim Teftiş Kurulu Başkanı Gıyasettin Kırekin'in odadan çıktıktan sonra yanlarına gelerek, "Ben size yardımcı olacağım" diyerek ertesi gününe randevu verdiğini, odasına gittiklerinde kendileriyle yakından ilgilendiğini belirtti.

Vali Yardımcısı Zafer Coşkun'u olaylardan ötürü suçlama taraftarı olmadığını vurgulayan Haşim Aktürk, kendisinin tayinlerin hangi maddeye dayandırılacağını bilemeyebileceğini kaydederek, şöyle dedi:

"Normal olarak bizi kabul etmesi bile bir inceliktir. Gıyasettin bey de gerçekten adam gibi bir adam. Bizimle ilgilendi ve savcılıktan bir evrak daha istedi. Onu da verdikten sonra 'Tamam. 39'uncu maddenin b fıkrasına göre ben bu işleri yürütürüm; endişelenmeyin' deyip bizi gönderdi."

KİNLEŞME O ZAMAN BAŞLADI

Bu görüşmeleri yaptıkları esnada cinayet şüphelisi Hakan Başar'ın gözaltına alındığını, bu nedenle kendilerine yönelik kininin arttığını dile getiren Haşim Aktürk, bu kişinin kızının yanı sıra, kendilerini de tehdit ettiğini söyledi. Kızı için 45 günlük rapor alıp Konya'ya geldiklerini, raporun süresi bitince tekrar Van'a gittiklerini hatırlatan Haşim Aktürk, "Van'da savcılığa yeniden ifade verdik. Kızım bu arada 'Benim tayin işim olmaz' diyerek, Vali Yardımcısı'nın da adının geçtiği yazıyı o zaman yazmış" diye konuştu.

"KIZIMIN UMUDU YOKTU"

Kızının, tayininin çıkacağına ilişkin umudu olmadığını anlatan baba Haşim Aktürk, "Baba hiç umut etmeyin buradan tayin etmemek için çok katı kurallar var. Herkes kendini kurtarmak için çeşitli şeyler yapıyor beni de bu yüzden tayin etmezler" dediğini aktardı.

ANNE: KIZIMI VALİ'NİN SÖZLERİ ÇOK İNCİTTİ

Anne Mürüvet Aktürk de, kızı Gülşah ile Vali Yardımcısı Zafer Coşkun'un aralarında geçen diyaloga kendisinin de tanık olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Vali Yardımcısı kızıma il dışı tayin yapamayacağını belirterek, 'Biraz da kendin korun, biber gazı filan al. Gazla korun, ölüm haktır, başka yapacak bir şey yoktur' dedi. Bu sözler kızımı çok incitti. Vali Yardımcısı'nın bu sözleri üzerine o yazıyı yazdı kızım. Kızımın katilinden ben de tehditler almıştım. Konya Cumhuriyet Savcılığı'na gittim. 'Hayatımız tehlikede. Telefonlarımız dinlensin, kızım korumaya alınsın' istedim. 20 gün sonra takipsizlik kararı geldi. O kişinin bizden uzak tutulması gerekiyordu. Konya Savcılığı da yardımcı olmadı bize, takipsizlik kararı geldi."



NA(SU/İD)