Sugören İlköğretim Okulu’nda öğrenci ve öğretmenler ile civadan etkilendiği düşünülen ailelerden tahlil için kan ve idrar örnekleri alındı. Jandarmanın çevresinde önlem aldığı okulun önünde toplanan veliler olayda ihmali olduğunu belirttikleri okul yönetimini suçladı.

Hopa’nun Sugören Köyü İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Z.D., iddiaya göre, geçen yılın Aralık ayında Fen Bilgisi dersinde deney için kullanılan civayı izinsiz olarak laboratuvardan alarak evine götürürken, ailesinin yanında bununla oynadı. Evde yere dökülen civa elektrik süpürgesiyle temizlendi. Geçen  Şubat ayında evin diğer kız çocuğu 3 yaşındaki E.D., kulak iltihabı şikayeti ile önce Hopa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, ardından da Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne sevk edildi. 45 gün boyunca tedavi gören E. Durmuş, civa zehirlenmesi bulgusuna rastlanması üzerine ablası Zekiye, babası Zekeriya, annesi Meryem ve diğer 3 kardeşi ile birlikte 14 Mayıs 2012 tarihinde Ankara'daki Keçiören Meslek Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edildi. Burada, kontorlden geçirilen tüm aile fertlerinde civa etkilenmesi tesbit edildi. Bu sırada, Çanakkale gezisi için Hopa’dan ayrılan 8'inci sınıf öğrencileri, okul müdürü Mustafa Al tarafından 18 Mayıs 2012 tarihinde Ankara’da kontrol için aynı hastaneye götürüldü. Yapılan incelemede, öğrenciler, 1 öğretmen ve okul Müdürü Mustafa Al’ın da vücudunda civa olduğu belirlendi.

VELİLER YÖNETİMİ SUÇLADI

Olayın ardından harekete geçen Artvin Valiliği’nin talimatı ile Sağlık Müdürlüğü ekipleri okula gönderildi. Bir ambulansla okula gelen görevliler tedbir amacıyla okuldaki 207'si öğrenci olmak üzere 253 kişiden kan ve idrar örnekleri aldı. Civadan etkilenmiş olabileceği düşünülen bazı öğrenci ailelerinden de alınan örnekler tetkik için kuryeyle Ankara Keçiören Meslek Hastalıkları Hastanesi'ne gönderildi. Jandarmanın çevresinde önlem aldığı okulun önünde toplanan bazı veliler, olayda ihmali olduğunu ileri sürdükleri okul yönetimini suçladı. Bazı veliler ile Okul Aile Birliği yöneticileri arasında bu konuda tartışma çıktı. Velilerden Akın Candemir, şöyle dedi:

"Ne olup bittiği konusunda bize sağlıklı bilgi verilmiyor. Endişe içerisindeyiz. Okul idarecileri bir şey söylemiyor. 'Bir şey yok' diyorlar. Öyleyse neden çocuklardan kan ve idrar örneği aldılar? Çocuk nasıl oluyor da civaya okuldan alıp eve götürebiliyor? Civa neden güvenli bir yerde değil?" diyerek ihmal olduğunu dile getirdi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Artvin Valisi Necmettin Kalkan, soruşturma başlatıldığını, okuldaki öğrencilerden kan ve idrar örneği alındığını belirterek, "Civadan etkilenen öğrenci varsa gerekli tedavilerini planlayacağız" dedi.

Sağlık Müdürlüğü, civadan etkilenen öğrencilerin tedavi ve takipleri için Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden ilaç istedi. Tedaviler ise, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi koordinasyonunda Artvin Hopa Devlet Hastanesi'nde yapılacak. 



MK(TM/İD)