Ailesiyle birlikte Karşıyaka İlçesi’nde oturan, büyük ekonomik zorluklara rağmen Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitiren Tuğba Özbek, KPSS’den aldığı başarılı sonuç sonrasında yıllarca hayalini kurduğu öğretmenliğe atanarak Van’ın Erciş İlçesi’nde göreve başladı. İlk aldığı maaşla, evinin kirasını ödeyen ve kendisine eşya alan Tuğba Özbek, meslek içi eğitim çalışmaları için okuluna gitti. Öğleden sonraki eğitimin iptal edilmesi üzerine, arkadaşlarıyla kafeteryaya oturan Tuğba öğretmen, burada depreme yakalandı. Saatler süren çalışmaların ardından öğretmen arkadaşlarıyla kurtarılan Tuğba Özbek, ambulans helikopterle hastaneye kaldırıldığı sırada hayatını kaybetti.

AİLE ACI HABERİ TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİ

Deprem haberini çay ocağında çalıştığı Karşıyaka Belediyesi Gençlik Merkezi’nde öğrendikten sonra Van’a giden baba Recep Özbek’e teslim edilen Tuğba’nın cansız bedeni, İzmir’e getirildi. Hürriyet Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından, 10 yıl önce 27 yaşında hayatını kaybeden ablası Ferize Özbek’in mezarında toprağa verildi.

AİLE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI

Depremde hayatını kaybeden ve henüz memurlukta asaletini de almamış olan Tuğba Özbek, şehit sayılmadı. Aileye 10 bin TL para yardımı yapıldı. Ancak kızlarının isminin İzmir’deki Milli Piyango Anadolu Lisesi’ne verilecek olması aileye buruk da olsa mutluluk yaşattı. Aile heyecanla geçen Şubat ayında yapılan törene katıldı. Anne Nazife Özbek, baba Recep Özbek ve kızlarının katıldığı törenle okulun adı 'Tuğba Özbek Anadolu Lisesi' olarak değiştirildi ve yeni tabela yerine asıldı. Ancak tabelayı gören Tuğba’nın acılı ailesi, şaşkınlık yaşadı. Çünkü tabelada sadece Tuğba Özbek adı vardı ve 'şehit' veya 'öğretmen' sıfatlarına yer verilmemişti.

SON UMUT ABDULLAH GÜL OLDU

Törenden hüzünlü bir şekilde evlerine dönen aile, kızlarının isminin başına 'öğretmen' sıfatının eklenmesi için mücadele kararı aldı. İlk olarak İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruldu. Olumsuz yanıt alındı. Bazı bakanlıklar düzeyinde yapılan girişimlerden de sonuç alınamadı.

Ailenin son umudu ise Tuğba Özbek’in kız kardeşlerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yaptıkları başvuru oldu. Cumhurbaşkanlığının internet sitesi üzerinden başvuruda bulunan Tuğba Özbek’in ailesi, sadece kendileri için değil isimleri başka okullara verilen deprem kurbanı diğer öğretmenler için de Abdullah Gül’den girişimde bulunmasını ve kendilerini mutlu edecek bir karar aldırmasını istedi. Aile, şimdi umutla bu taleplerine olumlu bir yanıt gelmesini beklemeye başladı.

ANNENİN İSYANI

Kızını depreme kurban veren anne Nazife Özbek, "Ben güzel kızımı hayalini yerine getirmesi ve yeni öğretmenler yetiştirmesi için ilk kez yanımdan ayırarak binlerce kilometre uzağa gönderdim. Orada depremde hayatını kaybetti. Bu acı kaderimiz ama, kızımın adının okula verildiğini duyduğumda mutlu oldum, tabela ise üzdü. Okulda yetişen öğrenciler bile kızımın kim olduğunu bilmeden okuyacak. Ben devletten hiçbir maddi hak istemiyorum, sadece tabelaya 'öğretmen' sıfatının eklenmesini istiyorum. Bu benim tek isteğim ve hakkım olduğuna inanıyorum" dedi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNDEN SADELİK GEREKÇESİ

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ise, ismin Milli Piyango Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan anlaşma sonrasında okula verildiğini söyleyerek, "İsimler direk Bakanlıktan geldi. Ancak okul isimleri çok uzun, isimlerin başlarında çok sayıda 'şehit, 'uzman' gibi sıfatlar var. Bunlar da okulun isminin bilinirliğini çok zorlaştırıyor. Öğrenciler okul isimlerini belli yerlerde yazdıklarında zorlanıyorlar. Bu nedenle isimlerin kısa, öz ve sade olması için prensip kararı alındı ve bundan sonra adlar böyle verildi. Tuğba Özbek’in başına öğretmen sıfatı da bu nedenle konulmadı" dedi.



TY(AÖ/SS)