Yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanlığı eski müsteşarı, CHP Milletvekili Dr. Aytun Çıray zehirlenmelerin genellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz, ve İç Anadolu’nun doğusunda yaşandığına dikkat çekti. CHP İzmir Milletvekili Çıray, “Aldığım bilgilere göre o bölgelerde yeterli süt üretimi yok. Bu nedenle oralarda yapılan ilk ve ikinci ihaleye hiçbir firma katılmadı. 3'üncü ihalede ise bazı bürokratik baskılar yüzünden bazı firmalar dosya teslim etti. Ancak süt bulunamayınca peynir altı suyundan ve süt tozundan süt elde edilmiş binlerce öğrenciye dağıtılmış. Bu bir skandaldır” iddiasında bulundu.

Peynir altı suyundan üretilen sütlerin normal sütlere göre kat kat daha fazla süt proteini içerdiğini anlatan Çıray öğrencilerin bu nedenle alerjik protein zehirlenmesi yaşadığını söyledi. Çıray, “Normal gıda zehirlenmelerinde sonuç 2-5 saat arasında ortaya çıkarken alerjik protein vakaları 15 dakika ile 45 dakika arasında etkisini gösterir. Bu zaman dilimleri bile incelendiğinde sonuç ortadadır. Halkı kimse kandırmasın” dedi.

Skandalın sorumlusunun hükümet olduğunu öne süren Çıray; ihale şartnamelerine göre bu sütlerin tam donanımlı labaratuvarlarda tahlil edildikten sonra okullarda dağıtılması gerektiğini ancak bu maddenin sadece kağıt üstünde bırakıldığını ifade etti. Çıray “Şartname tutsun diye o bölgelerde tahliller yapıldı. Ancak bölgede Tarım Bakanlığı’nın tahlil edecek güvenilir labaratuvarı yok. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olanlar da halk labaratuvarlarına dönüştürülmüştü. Dağıtılan sütlerin beta laktoglobulin tahlillerinin yapılması gerekiyor” dedi. Çıray bu konunun araştırılması için TBMM’ye soru önergesi vereceğini de bildirdi.



İÖ(İÖ/AAA)