Bornova Atatürk Mahallesi'nde bulunan Seyit Şamlı Endüstri Meslek Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Anıl Erden, 3 Haziran 2010 tarihinde teneffüste okul dışına çıkıp, tekrar geri döndüğünde, nöbetçi öğrencilerin çalıştırdığı kapanmak üzere olan otomotik kapının arasından geçmeye çalışırken başı sıkışınca ağır yaralandı. Kapıdan kurtarılıp hastaneye kaldırılan talihsiz öğrenci yaşamını yitirdi.

OKUL MÜDÜRÜNE 2.5 YIL HAPİS

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan soruşturmanın ardından dönemin okul müdürü Hüseyin Toptaş ve memur Niyazi Öztürk hakkında 'taksirle ölüme sebep olmak' suçlamasıyla 3 ile 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı. İzmir 12'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonunda sanık Hüseyin Toptaş, taksirle ve asli kusurlu olarak bir kişinin ölümüne neden olmaktan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezası 24 eşit taksitle ödenmek üzere 18 bin 200 lira paraya çevrildi. Memur Niyazi Öztürk'ün ise beraatine karar verildi.

'İDARENİN AĞIR HİZMET KUSURU'

Ceza davası sürerken, ölen Anıl Erden'in annesi Ayşe Erden, babası Doğan Erden ve kardeşi Zeynep Erden, avukatları Barış Kaşka aracılığıyla İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nde 400 bini manevi 200 bini maddi olmak üzere toplam 600 bin lira tazminat istemiyle dava açtı. Davayı sonuçlandıran mahkeme heyeti, yapılan idari soruşturmada, Anıl Erden'in sürgülü kapıya sıkışarak öldüğü kazanın, kapıdaki güvenlikten sorumlu olan personelin işten çıkartılması, teknik arıza bulunan kapının nöbetçi iki öğrenciye bırakılması, nöbetçi öğretmenin izinli olmasına rağmen yerine görevlendirilme yapılmaması, açık olması gereken yaya giriş kapısının kilitlenmesi, anahtarının nöbetçi öğrencilerde bulunmaması gibi eksiklikler sonucu meydana geldiğinin belirlendiğini vurguladı. Olayda idarenin ağır hizmet kusuru bulunduğu sonucuna varıldığı kaydedildi.

BAKANLIK PARAYI FAZİYLE ÖDEYECEK

Milli Eğitim Bakanlığı'nın anne Ayşe Erden için 49 bin 982 TL, baba Doğan Erden'e 35 bin 582 TL destekten yoksun kaldıkları için maddi tazminat ödemesine karar verildi. Ayrıca anne ve babaya 50'şer bin lira kızkardeşi Zeynep erden'e de 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, davayı kazanan Erden ailesine toplam 204 bin 819 TL tutan maddi ve manevi tazminatı yasal faiziyle birlikte ödeyeceği belirtildi.

Erden ailesinin avukatı Barış Kaşka, müvekkillerinin isteği doğrultusunda kararı temyiz etmeyeceklerini belirterek, "Aile için önemli olan mahkemenin tüm iddialarımızı kabul edip, Milli Eğitim Bakanlığı'nda ağır hizmet kusuru bulmasıdır. Müvekkillerim için mesele tazminat değildir. Müvekkillerimin tek isteği, benzer şekilde başka canların yitirilmemesidir" dedi.



BK(AÖ/COŞ)