Marmaris’in Karacasögüt Köyü’nün 11 haneli Tuzla Mahallesi, Löngöz ve Tuzla koylarıyla yaz aylarında Gökova’daki mavi tur teknelerinin en gözde noktalarından biri olurken yıllırdar elektrik sorununu çözemedi. 43 nüfuslu mahallede oturanlar jeneratör, gaz lambası, mum ışığıyla yıllarca aydınlanmaya çalıştı. Yetkililerin, 'yeterli abone sayısına ulaşılamadığı için' bugüne kadar elektrik bağlanmadığını belirttiği köyde, 2 çocuklu çiftçi ailenin büyük kızı Gül Ölmez hem ailesinin, hem mahallenin gururu oldu. Ölmez ailesi Gül için Muğla’da küçük bir ev tuttu. Gül Ölmez hafta için annesiyle Muğla’da, hafta sonunda Tuzla’da yaşarken, Muğla Anadolu Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde 12'nci sınıfa okul birincisi olarak geçti.

ABANT'TA CUMHURBAŞKANI VE EŞİYLE TANIŞTI

Başarılarıyla öğretmenlerinin de dikkatini çeken Gül Ölmez ilk olarak bu yıl mart ayında AB'ye üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen 'Leonardo da Vinci Projesi' kapsamında, okul birincisi olarak 'Hareketlilik Projesi’ne katıldı. Gül Ölmez bu proje gereğince de Avusturya, Almanya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti’ne gezilere götürüldü. Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himaye ettiği '81 İlden 81 Yıldız' projesinin 2 Haziran’da Abant'ta yapılan 2012 Tanıtım Toplantısı’na, Muğla’yı temsilen Gül Ölmez katıldı. Toplantıda Hayrünnisa Gül ve Abdullah Gül ile tanışıp sohbet etme fırsatı bulan Gül Ölmez, ilk olarak köye elektrik istedi. Abdullah Gül ile neler konuştuğunu DHA muhabirine anlatan Gül Ölmez, Cumhurbaşkanı Gül’ün Marmaris’te elektriksiz köyde yaşadığını duyunca çok şaşırdığını belirterek şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız nerede yaşadığımı sordu. Marmaris’in elektriksiz bir köyünde yaşadığımı söyledim. Şaşırdı, inanamadı ve bana 'Marmaris’te elektriksiz köy olur mu?' diye sordu. Okul birincisi olduğumu söyleyince bir kez daha şaşırdı. 'Hem elektriksiz köyde yaşıyorsun hem de okul birincisisin, bravo sana' dedi. Köyümüzün Okluk Koyu’ndaki Cumhurbaşkanlığı Konutu’na 6 kilometre uzakta olduğunu söyledim. Köyümüze davet ettim. Kendisinden köyümüzü elektriğe kavuşturmasını istedim. Notlar aldı. 'İnşallah halledeceğiz' dedi."

Yaz tatiline girdiği için ev işlerinde annesine yardım edip koyun ve ineklerle ilgilendiğini kaydeden en Gül Ölmez, hayalinde tıp fakültesini kazanarak kadın doğum uzmanı olmanın yattığını söyledi.

AVUKAT YILLARCA UĞRAŞTI

Küçük yerleşim yerlerine elektrik getirilmesi için en az 10 hane olması gerekiyor. Tuzla Mahallesi'nde sayı 11 olmasına rağmen, bazılarının oturma raporu alamadığı için bu sayıya resmi olarak ulaşılamıyor.

Mahalleye elektrik getirebilmek için yıllardır yasal yollara başvuran Avukat Aydın Toraman şunları anlattı:

"Mahalleye elektirk bağlanması özel şirketin elindeki bir olay. Buna devlet el atmalı ve elektrik ihtiyacını karşılamalı. Mahallenin umudu bu çocuklar. Gül Ölmez gibi orada üç çocuğumuz daha var ve bunlar da çok başarılı, sürekli teşekkür alıyorlar. Hiç düşünebiliyor musunuz, çocuklar bir bardak soğuk suya muhtaç. Gerekli yerlere müracaatlarımızı yaptık ama mevzuatı aşamadık. Buradaki koylara tekneler geliyor. Restoran sürekli yakıt kullanarak jeneratör çalıştırmak zorunda. Kazancını yakıta yatırıyor. Elektrik olmayınca telefon da yok tabii ki. Acil bir durum olsa yardım çağırmak için bir kilometreye yakın yol gidip bir tepeden telefon açmak zorundalar. Ve burası Marmaris’in bir köyünün mahallesi."



MS(İÖ/COŞ)