TBMM Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından TBMM gündemine gelen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, tartışılmaya devam ediyor. Kamuoyunda 'Kentsel Dönüşüm Yasası' olarak da bilinen tasarı hakkında konuşan İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, tasarının bu haliyle yasalaşması halinde toplumsal barış yerine kargaşa ve karmaşa yaratacağını öne sürdü. Tasarının vatandaşlara yönelik ciddi sorunlara neden olacağını aktaran Cem Oğuz, "Tasarının getirdiği tüm uygulamalara karşı 'İdari yargı davaları açılabilir, ancak mahkemeler yürütmenin durdurulması kararı veremezler' deniyor. Bu durum hak arama özgürlüğünü kısıtlamaktadır" dedi.

DEVLETE GÜVEN SARSILIR

Bu tasarı kapsamında yapılacak iş ve işlemleri engellemeye çalışanlar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacağını vurgulayan İMO Başkanı Oğuz, "Bu durum; bugüne kadar kentsel dönüşüm alanlarında genellikle yaşanmış olan barınma hakkı direnişlerini suç sayıyor. Tabi ki zor kullanarak gerçekleştirilen tasfiyeler toplumsal barışı tahrip edebilecek, vatandaşın devlete olan güvenini sarsacak ve aidiyet duygusunu zedeleyecektir" diye konuştu.

YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

Kanun tasarısının bu haliyle yasalaşmasının yoksulun barınma hakkını yok sayacağını ve vatandaşın mülkiyet hakkına müdahalenin yasal temelini oluşturacağını aktaran Cem Oğuz, tasarının ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini kaydetti.