Konak'taki İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplanan Eğitim Sen Üyesi 100 öğretmen, ellerinde 'AKP Hükümeti eğitimi 12 yıla çıkarıyor fiilen 4 yıla indiriyor', 'Laik, bilimsel, demokratik eğitim istiyoruz', '2 yıl okul öncesi, 9 yıl ilköğretim, 4 yıl orta eğitim, kesintisiz 15 yıl eğitim istiyoruz' yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Eğitimciler, Hükümetin hedefinin Türkiye'de zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmak değil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süredir dile getirdiği "Dindar nesil yetiştirmek istiyoruz" sözüne uygun bir eğitim sistemi oluşturmak olduğunu öne sürdü. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmak istenmesinin bu amacı gerçekleştirmek için bir 'kılıf' olarak kullanılmak istendiği görüşü dile getirildi.

Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Beyaz Bal, zorunlu eğitimin kendi içinde bölümlere ayrılarak kademelendirilmesinin asıl amacının, 8 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle kapanan imam hatip okullarının 6, 7 ve 8'inci sınıfa denk gelen bölümlerinin yeniden canlandırılması için olduğunu iddia ederek şunları söyledi:

"Türkiye'de öğrencilerin okula devam süresi fiilen 6.5 yıldır. Kademeli zorunlu eğitim uygulaması hayata geçirilirse, bu sürenin düzenlemede belirtilen 4 yıla inmesi kaçınılmazdır. 4+4+4 şeklinde formüle edilen zorunlu eğitim kız çocuklarının okula devamını artırmamakta, aksine kız çocuklarının ilk 4 yıldan sonra öğrenimlerine 'açık öğretim' şeklinde devam etmelerinin önünü açmaktadır. Çıraklık yaşının 14'ten 11'e düşürülmesi de dikkat çekicidir. Zorunlu eğitim 15 yıl olmalı, çocuklarımızın geleceği ile oynanmamalıdır."



MO(AÖ/COŞ)