Şube Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Eğitim Bir-Sen Denizli Şube Başkanı Ahmet Sert, genel merkez tarafından hazırlanan 'Türkiye'de ve Dünyada Öğretmenlik Raporu'nu açıkladı. Sert, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda cazibesini yitirdiğini, öğretmenlerin fedakarlığının görmezden gelindiğini, itibar kaybına uğratıldığını ve ek ödemeden mahrum edilerek kamuda en az maaş alan çalışan konumuna düşürüldüğünü vurguladı.

Öğretmenliğin ekonomik ve mesleki itibarını hedef alan yaklaşımların bertaraf edilmediği sürece 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlamamaya karar verdiklerini açıklayan Sert, "Türkiye'de, öğretmenlere mesleklerinin maddi karşılığı ödenmiyor. Hak ettiği saygıyı görmeyen öğretmenler, öğrencilerine daha iyi bir gelecek, daha güçlü bir Türkiye, daha adil bir ülke hedefinde sorumluluk almaları gerektiğini nasıl anlatacak. Kendisi saygıya muhtaç hale getirilen öğretmenlerden, öğrencilerine insana ve haklarına saygı duymayı ve insan onurunu esas almayı öğretmeleri beklenmektedir" dedi.

ÖĞRETMENLER MUTSUZ

Öğretmen yetiştiren programların önemli bir kısmına, ihtiyaç duyulan öğretmen sayısından daha fazla öğrenci kabul edildiğini belirten Sert, "Bu nedenle eğitim fakültesi mezunu öğretmen adaylarının önemli bir kısmı atanamamakta. Son yıllarda öğretmenlik mesleği cazibesini yitirdi. Öğretmenler, oldukça karamsar. Öğretmenlerin çoğunluğu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmene yeterince değer vermediğini, maaşlarının yetersiz olduğunu ve mesleklerinin yeterince saygın olmadığını düşünmektedir" diye konuştu.

Öğretmenlerin emekli maaşının, son maaşlarının yüzde 60 seviyelerine inmesi nedeniyle emekli olmayı tercih edemediğine de dikkati çeken Sert, "Emeklilikteki maaş kaybı, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını tehdit edecek seviyeye ulaşmıştır. Bu doğrultuda öğretmenlerin ek göstergelerinin yükseltilmesi, ek ödemelerin ve ek ders ücretlerinin emekli maaşlarına yansıtılması yönündeki taleplerin uygulamaya dönüşmesi gerekmektedir" dedi.

ÖĞRETMEN SAYISI OECD ORTALAMASININ ALTINDA

Türkiye'de öğretmenlerin OECD ortalamasından daha düşük maaş aldığını belirten Ahmet Sert, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ekonomik büyümesinin öğretmen maaşlarına yansıtılması sonucunu doğuran bir artış ivedilikle yapılmalıdır. 2011 yılında yürürlüğe giren 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile diğer birçok kamu çalışanının maaşında önemli bir iyileştirme yapılırken, öğretmenlere yönelik bir iyileştirme yapılmamıştır. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı açısından OECD ortalamaları esas alındığında, Türkiye'nin bu ortalamaları yakalaması için ilköğretim düzeyinde yaklaşık 175 bin, ortaöğretim düzeyinde ise yaklaşık 110 bin olmak üzere toplam 285 bin yeni öğretmen istihdam etmesi gerekir."



ONB(AÖ/CK)