Hepatitten fazla ilaç kullanımına kadar çok değişik nedenler bebekleri, çocuk, genç ya da yaşlıları karaciğer nakline götürürken, Karaman’ın Ermenek İlçesi’nde İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi’nde bu yıl son sınıfa geçen Naciye Dereli, 'yüksek kolesterol' nedeniyle nakil hastası oldu.

KOLESTROLÜ BİN'E ÇIKTI

Halk arasında kötü kolesterol diye bilinen ve 130'un üzeri 'yüksek'  olarak değerlendirilen kandaki LDL değeri bin'e ulaşan, dirseklerinde yağ bezeleri çıkan Naciye Dereli, yıllarca sorununa çare aradı. Her 15 günde bir Ankara’ya Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne giderek kanının temizlendiği 'plazmaferez' cihazına bağlanmak zorunda kalan Naciye’nin, karaciğerinin değişmesi halinde hastalığından kurtulabileceği söylendi.

ANNE- BABA- ABLA VERİCİ OLAMADI

Karaciğer nakli kararı üzerine Naciye annesi Kübra, babası Ahmet Dereli ve ablası Emine ile İzmir’deki Kent Hastanesi’ne başvurdu. Ancak Naciye’nin rahatsızlığının genetik olduğu, anne, baba ve ablanın yanı sıra çok yakın akrabaların verici olamayacağı bildirildi. Çaresizlik yaşayan Naciye’yi, öğrencisi olduğu okulda beden eğitimi öğretmenliğini yapan 4'üncü kuşaktan akrabası Orhan Dereli umutlandırdı. Orhan Dereli’nin sporcu, sağlıklı bir genç olarak, uygun olması halinde karaciğerinden bir parça vermeye hazır olduğunu belirtmesi üzerine gerekli tetkikler yapıldı ve verici olabileceği saptandı.

ÖĞRETMENİNDEN NAKİL

Öğrenci Naciye Dereli ile öğretmeni Orhan Dereli, geçen 3 Mayıs’ta Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer önen ve Dr. Onur Duygu’dan oluşan karaciğer nakil ekibi tarafından operasyona alındı. Orhan Dereli’den alınan karaciğer parçası Naciye’ye nakledildi. Nakil sonrasında önce öğretmen Dereli, ardından da öğrencisi Dereli sağlıkla taburcu oldu. Nakilden üç ay sonraki son kontrole öğrencisi Naciye ile birlikte gelen Orhan Dereli, "Benim son kontrollerim yapıldı. Her şey yolunda. Epey önce zaten normal yaşamıma dönmüştüm. Hergün 7 kilometre yürüyorum, yüzüyorum. Karaciğerimin bir parçasını vererek iyi, doğru bir şey yaptığımın farkındayım. Bunun gururunu ve sevincini yaşıyorum. Naciye’nin sağlığına kavuşması mutluluğumu artırıyor" diye konuştu.

HEDEFİNDE ÜNİVERSİTE VAR

Öte yandan öğretmeni ve uzaktan da akrabası Orhan Dereli’nin, bir eğitimci olarak örnek insan olduğunu bu davranışıyla bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Naciye Dereli de duygularını şöyle dile getirdi:

"Öğretmenim de uzaktan akrabam da olsa ameliyat masasına yatmayı, hayati risk almayı kimse kolay kolay kabul edemez. O nedenle öğretmenime minnettarım. Yeni bir yaşama başladım, hayatımı tehdit eden riskler ortadan kalktı. Son sınıf öğrencisi olarak hedefimde üniversite sınavı var."

Naciye, ikinci yaşam sevincini etrafını saran Kent Hastanesi karaciğer nakli kliniği hemşireleriyle paylaştı.

Baba Ahmet Dereli de, anne- baba olarak kızlarına donör olamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, "Risk olacağı için biz verici olamadık. 4'üncü kuşak akrabamız, kızımın öğretmeni Orhan Dereli Naciye’ye hayat, hepimize insanlık dersi verdi. Kendisine çok teşekkür ederim" diye konuştu.



NC(İÖ/COŞ)