Kampüs içerisindeki Eğitim Fakültesi önünde bir araya gelen öğretim üyelerine sözcülük eden AÜ Öğretim Üyeleri Dernek Başkanı Prof. Dr. Hilmi Uysal, "4+4+4 yasa tasarısının önerdiği eğitim sistemi, yürürlükteki eğitim sistemini birçok yönüyle yeniden yapılandırmakta ve köklü bir değişim içermektedir" dedi. Prof. Dr. Uysal, "Yüksek öğrenimin belirleyici unsuru üniversiteye gelen öğrenci düzeyi ile onların kavrayış ve algılayış yeteneğidir. Dolayısıyla biz öğretim üyelerini bu konuda yapılandırmalar doğrudan ilgilendirmektedir" diye konuştu.

Yeni tasarıda diplomanın 12 yıl sürecek eğitim sonunda verileceğini belirten Prof. Dr. Hilmi Uysal, şunları söyledi:

"Öğrencilere tanınan açık öğretim olanağı ilk 8 yıldan sonra yürürlükte olacak. Bunun açılımı şudur. Bir öğrenci 8 yıl eğitim aldıktan sonra okula hiç gitmeden diploma sahibi olacak. Sahip olduğu diploma ile 12 yıl aralıksız eğitim almış biriyle aynı yeterlilikte olmadığı halde aynı haklara sahip olacaktır. Bu durum artık evrensel bir ilke ve aynı zamanda adaletin temeli olan eşitlik ilkesine aykırıdır. Ayrıca okulda verilen eğitimin önemli bir yanını oluşturan gerek öğretmen-öğrenci arasındaki gerekse de öğrencilerin kendi aralarındaki etkileşim boyutu yok sayılmış olacaktır. Açık öğretimin bazı olumlu yanlarına karşın özellikle de ilköğretimde öğretmen ile öğrencinin yüz yüze gelmesi son derece önemlidir."

Yaptıkları açıklamalarla kamuoyunun dikkatini çekmek istediklerini aktaran Prof. Dr. Hilmi Uysal, kamuoyunu ve öğrecileri yasa teklifinin özellikleri konusunda bilgilendirmeyi borç bildiklerini kaydetti.



EA(SU/CK)