İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, doğru beslenme stratejisi ile başarının arttırılabileceği bildirildi. Sınav nedeniyle oluşacak yoğun stresin beraberinde yeme bozukluklarını getireceğinin belirtildiği açıklamada, stresin kilo kayıpları veya aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık ve baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemlerine de neden olabileceğine dikkat çekildi.

Sınav dönemlerinde yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanması halinde hem sağlık problemlerinden korunma hem de doğru besin seçimi ile başarıyı arttırmanın mümkün olabileceğinin belirtildiği açıklamada öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuldu:

"Sınavların bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana gibi besinlerden uzak durulmalı, başarıyı olumsuz etkileyeceği için kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli, mümkün olduğu kadar hafif, yağsız besinler tüketilmelidir. Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içecekler bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur. Konsantrasyonun arttırılması için balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşil biber, kivi, portakal, kuşburnu mutlaka haftalık ve günlük beslenmede tüketilmelidir. Stresi azaltmak ve mutluluk hormonunu arttırmak için de tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, kepekli makarna, tam buğday unundan yapılmış kekler süt, yoğurt, ayran, peynir ve muz tüketilmelidir."



AK(OE/CK)