İzmir Kent Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Melek Akyel, okul çocuklarının beslenmelerinin, özellikle kahvaltı öğününü atlamalarının önemine dikkat çekti. Akyel, okul çocuklarının bedensel ve zihinsel olarak büyüme ve gelişme döneminde olduklarını, bu nedenle enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının yüksek olduğunu söyledi. Akyel, çocukların evde ve okulda yeterli ve dengeli besinler tüketerek bu enerji ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti. Akyel, "İyi beslenemeyen çocukların başarı düzeyi, genellikle iyi beslenenlere göre daha düşük olmaktadır. Örneğin günün en önemli öğünü olan kahvaltı yapmadan okula giden çocukların, düzenli kahvaltı yapanlara göre zor öğrendikleri, ilgisiz ve hareketsiz oldukları sonuçta başarı düzeylerinin düşük bulunduğu araştırmalar sonunda belirlenmiştir. Okul çocuklarının beslenmesinde ana ilke, yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlamak, kötü beslenme alışkanlıklarından korumak ve beslenme konusunda bilinçlenmesine yardımcı olmaktır. Bunların gerçekleşmesi için aile ve okul yetkilerinin işbirliği yapması ve yardımlaşması gerekir. Çocuğun beslenmesi ve eğitimi ev ile okulda bir bütün olarak ele alınmalıdır" diye konuştu.

ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR

Melek Akyel, okul dönemi çocuklarda beslenme yetersizliğine bağlı olarak vitamin yetersizlikleri, ağız diş problemleri, demir yetersizliğine bağlı kansızlık, düzensiz bağırsak hareketleri, gelişim bozuklulukları gibi sağlık sorunları gelişebileceğini kaydetti. Akyel, okul dönemi çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme için örnek mönü verdi, anneleri uyarıp önerilerde bulundu:

"Çocukların evde ve okulda, en az üç öğün her besin grubundan yeterli miktarda besin alması sağlanmalıdır. Anne babalar çocuklarına, hem beden sağlığı hem okulda daha başarılı olmaları için sabah kahvaltı yapma alışkanlığını kazandırmaları gerekmektedir. Okulda öğlen yemek olanağı yoksa evde besin değeri yüksek, ucuz ve hazırlanması kolay yiyecekler verilebilir. Çocuk kahvaltıda süt, peynir veya yumurta, vitamin mineral ihtiyacı için domates, salatalık yeşillik, 2- 3 adet ceviz, ekmek tüketilebilir. Alternatif olarak peynirli bir tost, taze sıkılmış meyve suyu ve ceviz tercih edilebilir. Öğle- akşam yemeklerinde evde pişen etli sebze yemekleri, çorba, veya pirinç- bulgur pilavı veya makarna, yoğurt, ekmek, salata yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlar. Yani önerimiz çocukların sefertası taşıması ve evde sağlıklı hazırlanmış bir mönüyü tüketmeleri. Peynirli, yumurtalı, etli, balıklı sandviç, meyve, meyve suyu, süt yoğurt, ayran gibi yiyecekler hazırlanabilir, bunların sefertasında taşınması da kolaydır."



NC(İÖ/BT)