Yalı Mahallesi'nde bulunan Kaledibi İlköğretim Okulu, bir süre önce ilginç bir projeyi uygulamaya koydu. Okul müdürü Hayati Şahin, öğrencilerin enerji ve su tüketimi konusunda duyarlılık kazanmaları için, kısa adı SET olan 'Su ve elektrik tasarrufu için haydi birlikte el ele' projesini geliştirdi. Projeye göre, öğrenciler evlerindeki geçmiş  aya ait elektrik ve su faturalarını sınıf öğretmenlerine teslim ederek uygulamaya katılıyor. Öğrenciler 'Bu evde SET projesi uygulanmaktadır' adlı tanıtım logosunu evlerinin dış kapılarına asarak, evlerinde su ve elektrik tüketimi konularında tasarrufa başlıyor. Ay sonunda öğrenciler yeni aya ait su ve elektrik faturalarını öğretmenlerine teslim ediyor. Öğretmenler eski ve yeni faturaları karşılaştırarak, düşüş varsa bu farkın aileler tarafından öğrencilere harçlık olarak verilmesini sağlıyor.

'PARA KAZANMAK İÇİN TASARRUF EDİN'

Uygulamaya katılan 4'üncü sınıf öğrencisi 10 yaşındaki Yunus Emre Çelik, "Öğretmenimiz projeyi bize tanıttı. Ben de eve gelip projemizin tanıtım kağıdını kapımıza yapıştırdım. Evde lüzumsuz gördüğüm lambaları söndürerek tasarrufa başladım. Suyu az kullanmaya başladım. Gece lambasını özelikle kullanmadım. Bu sayede 15 lira kazandım. Tüm arkadaşlarımızın evde tasarruflu olmalarını istiyorum. Para kazanmak istiyorlarsa tasarruf yapsınlar" dedi.

Yunus Emre Çelik'in annesi Nuray Çelik de, oğlu sayesinde faturalarda azalma olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu uygulama için okul yetkililerine teşekkür ediyorum. Oğluma bu konuda destek oldum. Uygulamaya başladık. Mutafa girdiğinde gereksiz çalıştığını gördüğü elektrikli su ısıtıcısını kapatıyor, ablasının bile gece lambasını tasarruf için kapatıyor. Düşük vatta lamba kullanmamızı istiyor. Şu ana kadar faturalarımızda 15 liralık fark oldu. Bu parayı oğlumuza harçlık olarak verdik."

'FAZLA HARCAMALARA SET ÇEKİYORUZ'

Okul müdürü Hayati Şahin,  israfı önlemek ve tasarruf yapmak için böyle bir çalışma başlattıklarını kaydederek şu bilgileri verdi:

"SET adını verdiğimiz projeyle fazla harcamalara set çekmek istiyoruz. Çocuklar bu uygulamayı benimsedi. Uygulama sonrasında veliler farkı öğrencilere vermiyorsa, bunu öğrencilerimize biz vermeye çalışıyoruz. İleride bu uygulamayı okul genelinde yayarak okulumuzun faturasını da bu şekilde denetleyeceğiz."

'PEK ÇOK FATURADA EPEYCE DÜŞÜŞ OLDU'

Sınıf öğretmeni Ayşen Bali de, uyguma için ailelerden olumlu tepkiler aldıklarını dile getirerek şöyle konuştu:

"Tasarruf konusunu derslerde anlatıyorduk. Bu proje ile artık uygulamaya geçtik. Öğrenciler, tasarruf edilen paranın kendilerine kalacağını duyunca çok sevindiler ve proje daha çok ilgilerini çekti. Sınıfımdaki öğrencilerin evlerinde pek çok faturada düşüş oldu. Daha başlangıçtayız ve ileride faturaları daha da düşüreceğiz. Faturalarda düşüş olunca öğrencilerim daha da bir övünçle yanıma geliyor. Her aile çocuklarının tasarruflu ve tutumlu olmasını ister."

Sınıftaki öğrenciler ellerine aldıkları faturalarla 'Tasarrufu seviyoruz' sloganı attı.

FT(TM/COŞ)