İlkadım İlçesi'nde oturan doğuştan yürüme engelli emekli Hüseyin Kılıç, 2002 yılında 43 yaşındaki H.E. ile evlendi. Çiftin bu evlilikten Muhammet Yusuf adını verdikleri çocukları dünyaya geldi. H.E. 2010 yılında ailevi nedenlerle çocuğunu da yanına alıp eve terk edince, Hüseyin Kılıç Samsun 1'inci Aile Mahkemesi'ne boşanma davası açtı. Boşanma davası yaklaşık 2 yıl sonra sonuçlandı. Mahkeme 8 yaşındaki Muhammet Yusuf Kılıç'ın annesiyle  kalmasına ve Hüseyin Kılıç'ın da ayda 4 kez görmesine izin verdi.

EŞİ OĞLUNU GÖSTERMEDİ

Ancak mahkeme süresince ve daha sonrada eşi oğlunu kendine göstermeyince tekrar 1'inci Aile Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak, görevliler Kılıç'a çocuğunu görmesi için icra mahkemesine dava açması gerektiğini söyledi. Aldığı yanıt üzerine şaşkına dönen ve ilk kez böyle bir şey duyduğunu söyleyen Hüseyin Kılıç, 'İcra İflas Yasası'nın 25'inci Maddesi'nin değişmesi için imza kampanyası başlattı. Oğlunu görmek için haczetmesi gerektiğini öğrenen Kılıç, üzerinde oğlunun fotoğrafının bulunduğu afişle Cumhuriyet meydanına giderek imza toplamaya başladı.

'ÇOCUĞUM EŞYA DEĞİL'

Çocuğunun mal veya eşya olmadığını söyleyen Hüseyin Kılıç, 2 yıldır evladını göremediğini kaydederek şunları söyledi:

"Bu nedenle mahkemenin kalemine giderek yardım talep ettim. Ancak duyduklarıma inanamadım. Yetkililer bana, İcra İflas Yasasının 25'inci Maddesi gereğince İcra Dairesine gidip, oğlumu haczedip görebileceğimi, yine de göstermezlerse bu kez ceza uygulayabileceklerini söyleyince şok oldum. Bu olayın Türkiye'de çok fazla yaşandığına inanıyorum. Ama ben yeni öğrendim. Ben bir babayım. Oğluma nasıl haciz koyabilirim. Evinin kapısına bir sürü adam gidince onun psikolojisi bozulmaz mı? Bunedenle 25'inci maddenin değiştirilmesi için burada imza kampanyası başlattım. Bu maddenin kaldırılarak daha insani, çocukların psikolojisi düşünülerek hazırlanmış ve yetkinin Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne devredilmiş bir yasanın çıkartılmasını istiyorum. Önümüzdeki hafta topladığım imzaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne göndereceğim."

İCRA VE İFLAS KANUNU MADDE 25: ÇOCUK TESLİMİ:

Çocuk teslimine dair olan ilam icra dairesine verilince icra memuru 24 üncü maddede yazılı şekilde bir icra emri tebliği suretiyle borçluya yedi gün içinde çocuğun teslimini emreder. Borçlu bu emri tutmazsa çocuk nerede bulunursa bulunsun ilam hükmü zorla icra olunur. Çocuk teslim edildikten sonra diğer taraf haklı bir sebep olmaksızın çocuğu tekrar alırsa ayrıca hükme hacet kalmadan zorla elinden alınıp öbür tarafa teslim olunur.



HÇ(İS/COŞ)



H.E.: Hatice Emanet