Edirne Belediye Başkanlığı, geçen Mayıs ayında Yıldırım Hacısarraf Mahallesi’nde 2004 yılında 'Avrupa''nın En İyi Müzesi' ödülü alan Trakya Üniversitesi’ne bağlı II. Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi önünde yapacağı çevre düzenlemesi için Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan yazılı dilekçeyle izin istedi. Kurul, 18 Haziran tarihinde anıt eser 1’inci grup yapı olarak tescilli olan müze önünde yapılacak çevre düzenlemesine ilişkin teknik raporu incelerken, belediye çevre düzenlemesi işini ihale ederek kısa sürede tamamladı.

Kurul ise 5 ay sonra verdiği kararla kaldırımların izinsiz yapıldığını ve 60 gün içerisinde yıkılmasını istedi. Ayrıca kurul üyeleri yasal soruşturma açılması içinde belediye yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

SEDEFÇİ: EN BÜYÜK YANLIŞI YAPTIM

Kurulun kararına tepki gösteren Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi, 19 yıldır başkan olduğunu ve en büyük yanlışı yaptığını ifade ederek şunları söyledi:

"Biz bir yanlış yaptık, ben 19 yıldır başkanım en büyük yanlışı yaptım. Sağlık Müzemizin önündeki yolu asfaltladım. Sağlık müzemizin temellerine sular giriyordu. Bunu önlemek için yağmur kanalları yaptırdım ama bazı insanları bunu beğenmediler. İyi niyetle para harcadık. 2 Mayıs tarihinde kuruldan izin istedik. Biz burada külliye bahçe duvarı önüne kaldırım yapmak için başvurduk. Haziran ayında kuruldan 50 gün sonra çizin gönderin dediler. Bizde yazıdan bir hafta sonra buranın ihalesini yapıldığını ve bilgilerini gönderdik. Kuruldan 5 ay sonra izinsiz yapılan uygulamanın durdurulmasını istediler. Biz onların keyfini bekledik, ihale yaptık, işi tamamladık ve kurulu dikkate almadığımız için maalesef kaldırımların kaldırılmasına karar verdi. Talimatı verdim, 'Kırın yıkın, eski haline getirin' diye. Neymiş tarihi duvara zarar vermişiz. Ben senin duvarını korumuşum, orada pisliği kaldırmışım, çiçek gibi olmuş. Sonuçta 'Kaldırın' dediler, kaldırmayan namerttir."

YIKIM BAŞLADI

Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi’nin talimatı üzerine Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı iş makinaları Sağlık Müzesi önündeki kaldırımların yıkımına başladı. Sağlık Müzesi’nin bahçe duvarları önünde yaklaşık 500 metrelik alandaki doğal granit parke ve bordürlerle yapılan kaldırım eski haline getiriliyor.

Sağlık Müzesi’nin olduğu Yıldırım Hacısarraf Mahallesi’nde oturan 77 yaşındaki Gülten Şener, kurul kararının haklı olduğunu ifade ederek, "Bu yapılan günah, doğru değil. Kaldırım bahçe duvarlarının özelliğini bozdu. Tabi ki sormadan danışmadan masraf yapıldı. Kaldırım yapılmasına karşıydım. Her gün buralarda yürüyorum ama kaldırım müzeye karşı hakaret oldu" diye konuştu.



EÖ(LK/SS)