TFMD, AÜ İletişim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nin (AGC) katkılarıyla düzenlenen serginin açılışı, AÜ Hukuk Fakültesi sergi alanında gerçekleştirildi. AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, TFMD Başkanı Rıza Özel, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, AGC Başkanı Mevlüt Yeni, davetliler ve öğrencilerin katıldığı açılışta, Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'nda dereceye giren ödüllü 55 fotoğraf sergilendi.

BİR FOTOĞRAF, AİLENİN HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Açılışta konuşan TFMD Başkanı Rıza Özel, yarışmaya 2 bin 224 başvuru yapıldığını, bunların arasından 55'inin ödüle layık görüldüğünü söyledi. Yarışmada bu yıl ilk kez, Van depreminde görev şehidi olan Doğan Haber Ajansı muhabirlerinin isimlerini yaşatmak adına 'Sebahattin Yılmaz- Cem Emir Basın Şehitleri Özel Ödülü' verdiklerini belirten Rıza Özel, Reuters Muhabiri Ümit Bektaş'ın Van depreminde enkaz altında kalan, enkazdan çıkarıldıktan birkaç gün sonra yaşamını yitiren Yunus Geray adlı çocuğu anlatan ve Yılın Haber Fotoğrafı ödülünü alan fotoğraftan bahsetti. Bu fotoğrafın çekilmesinin Yunus'un ailesinin hayatını değiştirdiğini dile getiren Rıza Özel, "Bir fotoğraf, ailenin hayatının değişmesine neden oldu" dedi.

FOTOĞRAF, DİLİ OLMAYAN BİR SANATTIR

AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de, bir toplumun gelişmişliğinin sadece ekonomisi ile ölçülmeyeceğini kaydederek, sanatın önemini vurguladı. Sanatın insanı besleyen kan kadar önemli olduğunu aktaran Rektör Kurtcephe, "Fotoğraf dili olmayan, ama topluma mesaj veren bir sanat dalıdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Ödüllü fotoğraflar hem öğrenciler hem de katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi. Fotoğraflar, Ankara'dan sonra Antalya'da sergilendi.

ÖZEL VE BEKTAŞ DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

Serginin açılışından sonra TFMD Başkanı Özel ile Reuters Haber Ajansı Muhabiri ve Yılın Haber Fotoğrafı birincisi Ümit Bektaş'ın katıldığı 'Türkiye'de ve Dünyada Basın Fotoğrafçılığı' konulu konferans gerçekleştirildi. Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta Rıza Özel ve Ümit Bektaş, deneyimlerini öğrenciler ve katılımcılarla paylaştı.

HABER FOTOĞRAFI KANITTIR

Haber fotoğrafının etkisinin yayınlandığı mecradan dolayı normal fotoğrafa göre daha fazla olduğunu vurgulayan Rıza Özel, gazete ve dergi okuyucusunun önemli bir kısmının fotoğrafa baktığını söyledi. Haber fotoğrafının bir kanıt ve gerçeklik ifade ettiğini kaydeden Rıza Özel, "Bizim çalışma şartlarımızda 'kopyala yapıştır' yok. Niye, çünkü basın fotoğrafçılığı bir kanıttır. Gazeteler tarihe tanıklık eden sayfalardır. Dolayısıyla tarihe kimsenin ihanet etme yetkisi yoktur" dedi.

O ENKAZA TESADÜFEN GİTTİM

Reuters Haber Ajansı Muhabiri Ümit Bektaş ise, Van depremi sonrasında enkaz altında kalan Yunus Geray'ın hikayesini anlatan ve yılın haber fotoğrafı olarak seçilen fotoğrafın tesadüf eseri ortaya çıktığını söyledi. Van'ın Erciş İlçesi'ne gittiğinde başka bir enkaza gidebileceğini, ama tesadüfen Yunus'un bulunduğu enkaza gittiğini aktaran Ümit Bektaş, "Yunus'un fotoğrafını başka gazeteciler de çekti ama benim fotoğrafım seçildi. Oraya gittikten sonra enkazda Yunus'u görmek belki tesadüf, ama onun fotoğraflarını çekmek başka bir alana giriyor. Birinci aşamada tesadüf ama, elinizdeki ekipman sonradan çok önemli oluyor" diye konuştu.

HABER FOTOĞRAFINDA SÖZE GEREK YOKTUR

Haber fotoğrafını diğerlerinden ayıran unsuru da aktaran Ümit Bektaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"En temel özellik, teknik olarak taşıması gereken özelliklerdir. Bunun başında da su katılmamış, deformasyona uğramamış, gerçek olmasıdır. Birden fazla kişiyi ilgilendirir, mesajı genele hitap etmelidir. Haber fotoğrafının kendisini herhangi bir söze, ekstra açıklamaya yer vermeden anlatması gerekir."



ÖÖ(HA/COŞ)